Bezoekersvraag

Kennisbank

Welke vorm magnesium bevat gras?


Door bezoeker Bakker op 20-09-2011

Kunt u mij vertellen in welke vorm magnesium in het gras voorkomt?Is dat in chelaatvorm, oxide of een andere vorm? Als dit niet gespecificeerd wordt, weet ik nog niet hoeveel magnesium mijn paarden bij benadering krijgen, omdat niet iedere vorm even goed opneembaar is. Ik lees bijvoorbeeld bij veel paardenvoeders dat er magnesiumfosfaat of -nitraat is toegevoegd. Daar hebben mijn paarden dus helemaal niets aan omdat hun lichaam deze vorm bijna niet kan gebruiken.
Antwoord:

Het magnesiumgehalte in gras stijgt naarmate de plant ouder wordt. Het gehalte aan magnesium in jong gras is meestal lager dan in ouder gras of langer gras. Dit komt doordat magnesium, evenals calcium, in de vorm van pectinaten of phytinezuurzouten worden opgeslagen. In tegenstelling tot calcium worden echter ook in het cytoplasma (dit is de gehele plantencel, behalve de celkern) hoge gehalten aan magnesium aangetroffen. De hoge magnesiumgehalten in het cytoplasma zijn vooral van belang voor de energiehuishouding van de plant. Daarnaast speelt magnesium een belangrijke rol in vele enzymen in de plant en is het betrokken bij de regulering van de pH in de bladgroenkorrels.

Circa 15 procent van het totale magnesiumgehalte in het grasblad is gebonden aan het chlorofyl (bladgroen). Je kunt dit een naturlijk chelaat noemen. Net als ijzer in hemoglobine. Maar magnesium wordt verspreid over de cellen aangetroffen, in combinatie met veel andere enzymen. Op het moment dat magnesium uit gras in de darmen van een paard terecht komt, mag verwacht worden dat alle magnesium beschikbaar komt in het lichaam na vertering van het gras.

Antwoord: Pieter Brons, BLGG AgroXpertus

Lees meer:
Magnesiumgehalte in gras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam