Bezoekersvraag

Kennisbank

Voedingswaarde hooi v.s. kuil


Door bezoeker Eelman op 18-09-2011

Ik heb altijd geleerd dat kuil "vetter" is omdat dat vaak eerste snede gras is en hooi minder vet omdat dat vaak 2de of 3de snede is. Maar nu voeren een aantal mensen op stal hooi omdat dat minder aan zou zetten als kuilgras. Alleen is het hooi ook van de eerste snede en bijna tegelijk gemaaid als het kuilgras. Dan bevat toch juist kuil minder energie etc per kg product (omdat het meer vocht bevat)?
Antwoord:

Het klopt dat de eerste snede hooi/kuilgras in de meeste gevallen meer voedingswaarde bevat dan de tweede en derde snede. Dit komt omdat het gras in het voorjaar snel groeit en meestal nog redelijk fijn is als het geoogst wordt. De volgende sneden bevatten meestal meer stengel en ruwe celstof. Het is niet per definitie zo dat kuilgras van een eerste snede wordt gemaakt. Dit kan ook van een tweede of derde snede gemaakt worden. Bij kuilgras is het echter wel belangrijk om op te letten wat de herkomst is, want kuilgras wordt ook vaak gemaakt van 'vet' koeiengras wat voor paarden minder/niet geschikt is.

Per kg product heeft hooi doorgaans een hogere energiewaarde dan kuilgras. Als voorbeeld bevat een gemiddelde kwaliteit hooi 0,53 EWPa en een gemiddelde kwaliteit kuilgras 0,41 EWPa. Dit komt inderdaad doordat kuilgras meer water bevat, want per kg droge stof heeft kuilgras wel een hogere voedingswaarde. (bijv. gemiddelde kwaliteit 0,68 versus 0,64 EWPa). Echter doordat kuilgras meer vocht bevat, voer je ook sneller meer kilogram per portie. Hierdoor kan het zijn dat de totale hoeveelheid EWPa die gevoerd wordt toch groter is dan bij hooi het geval is. Daarom is het belangrijk om het ruwvoer te wegen, zodat je precies weet hoeveel je voert.

Ook is het belangrijk om kritisch te bekijken wat het verschil tussen beide percelen was, waarvan het hooi en kuilgras afkomstig is. Grassoorten, bemesting en grondsoort kunnen ook grote invloed hebben op de voedingswaarde van het ruwvoer. 

Lees meer:
Hooi en kuilgras vergelijken
Bezoekersvraag: Verschil kuilgras 1e en 2e snede
Voedingswaarde ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam