Bezoekersvraag

Kennisbank

Dikker worden en extra energie zonder stress


Door bezoeker Kooijmans op 18-09-2011

Ik heb een zesjarige KWPN'er van 1.60 m. Dit kwpn-ertje mag tijdens het rijden wel wat meer power ontwikkelen. Meer energie maar zonder stress verhoging. Paardje is al redelijk stressgevoelig. Maar tijdens het rijden wat laks. Ook is ze moeilijk dik te krijgen. Wat kan ik geven om dit te verbeteren? Op dit moment voer ik: 2 kg brok, 1kg kruidenmuesli zonder haver en 2 x een portie kuilgras. (doet over het kuilgras ongeveer 3 a 4 uur per portie)
Antwoord:

Sommige paarden hebben een verkeerde verdeling van hun energie. Deze zijn bijvoorbeeld stressgevoelig, maar hebben hierdoor snel hun energie verbruikt. Dit heeft voornamelijk met karakter en temperament te maken, maar door middel van voeding kun je het uithoudingsvermogen wel ondersteunen.

Een rantsoen op basis van vet/olie zou voor jou een oplossing kunnen zijn. Vet levert 3x zoveel energie als koolhydraten(zetmeel en suiker). Deze energie komt zeer langzaam vrij in het paardenlichaam, waardoor paarden die hier niet nerveus van worden. Een vetrijk rantsoen heeft een minder heetmakend effect dan een zetmeelrijk rantsoen. Je kunt vet in het rantsoen toevoegen door plantaardige olie door het krachtvoer te mengen, of een vetrijk supplement te geven.

Een vetrijk rantsoen is tevens goed voor magere paarden, omdat ze hier beter van op gewicht komen. Naast een vetrijk rantsoen is het goed om de hoeveelheid kuilgras te vergroten. Probeer je paard minimaal 3 x per dag kuilgras te geven, zodat hij langer bezig kan zijn met eten en tevens beter op gewicht zal komen. Energie uit kuilgras komt ook zeer langzaam vrij, waardoor dit ook voor extra energie tijdens het werk kan zorgen.

Indien je vetten aan het rantsoen gaat toevoegen, verminder dan de hoeveelheid krachtvoer om te voorkomen dat hij teveel energie binnenkrijgt. Lees meer hoe je een vetrijk rantsoen kunt samenstellen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam