Bezoekersvraag

Kennisbank

Verband tussen hoefzweren en voeding?


Door bezoeker Rafferty op 31-08-2011

Een van mijn pony's heeft, naast andere klachten, geregeld last van hoefzweren. Deze zevenjarige merrie heeft een wat zwak immuunsysteem, is door diverse specialisten behandeld, maar blijft wat zwak. Is er een verband bekend tussen hoefzweren en voeding? Ze staat zomers 24/7 op de wei en lijkt dan meer last te hebben. Ze krijgt zeer weinig krachtvoer (klein handje ponybiks of een halve mueslikoek of een hand slobber). Momenteel is ze nauwelijks te dik (in het verleden wel) maar heeft toch sinds mei een lichte hoefbevangenheid gehad en twee hoefzweren. De andere pony's, waaronder haar moeder, hebben nergens last van.
Antwoord:

Voor zover bij ons bekend is er volgens de literatuur geen direct verband tussen hoefzweren en voeding.

Een hoefzweer is een ontsteking van de hoeflederhuid en kan o.a. ontstaan door steentjes, vernageling door de hoefsmid of slechte kwaliteit bodembedekking. Dit alles zijn invloeden van buitenaf en de oorzaak komt dus niet van binnenuit. 

Uiteraard hebben weerstand en gezondheid wel invloed op het immuumsysteem, waardoor dit bij het ene paard eerder ontstaat dan bij het andere paard.

Raadpleeg je hoefsmid over mogelijke oplossingen voor dit terugkerende probleem.

Hoefbevangenheid heeft wel een direct verband met voeding. Lees meer over hoefbevangenheid  


14-09-2011 Reactie van bezoeker Weyers:
Een opmerking w.b.t. het antwoord aan Rafferty over de relatie hoefzweer-voeding. Er mag dan wel geen direct verband bestaan tussen deze twee zaken, maar er is m.i. wel een indirect verband. Ik heb een chronisch hoefbevangen paard en die had regelmatig last van hoefzweren. Volgens de dierenarts komt dit omdat de hoef kwestbaarder is als een paard aanleg heeft voor hoefbevangenheid. De relatie tussen hoefbevangenheid en voeding is wel heel duidelijk. Laat dit paard dan ook niet 24/7 onbeperkt grazen een al helemaal niet op raaigras (is slecht voor paarden) en geef bovenal ruwvoer, hooi en bijv. Marstall Vito. Geef ook knoflook, goed voor ontstekingen. Bij mij werkt dit recept, na heel veel zaken uitzoeken/- proberen.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam