Bezoekersvraag

Kennisbank

Rantsoen beperken


Door bezoeker Veldt op 31-08-2011

Mijn paard staat dagelijks van 's ochtends 08:00 tot 's avonds 18:00 uur buiten in de weide en krijgt 's ochtends en 's avonds een 0,5 kg basisbrok (pavo). Op stal krijgt hij 's avonds nog hooi. Hij werkt 4 dagen per week. Ik wil hem wat af laten vallen want hij is aan de volle kant (kan nog net zijn ribben voelen maar scheelt niet veel). Hoe kan ik het beste zijn menu beperken?
Antwoord:

Een paard wat te dik is krijgt meer voedingsstoffen binnen dan hij verbruikt. Afvallen kan, net als bij mensen, op twee manieren:
1. De behoefte vergroten door bijv. meer bewegen
2. Energieaanbod in het rantsoen beperken

Indien mogelijk zou je het paard meer kunnen laten bewegen. Duurprestatie is het meest effectief om af te vallen. Dit betekent langere tijd bewegen met een lage intensiteit, bijv. 1 - 1,5 uur stappen en af en toe draven.

Daarnaast dient het aanbod van energie in het rantsoen beperkt te worden. Dit zou kunnen door de grasopname van je paard te verminderen. Bijvoorbeeld door het stuk weiland te verkleinen, strookbegrazing, een graasmasker of minder uren weidegang. 

Het energieaanbod kan ook beperkt worden door de hoeveelheid krachtvoer te vervangen door een vitaminekoek. Deze koeken bevatten alle vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft, maar bevatten weinig energie en eiwit. Een paard die slechts een paar keer per week werkt zou voldoende moeten hebben aan uitsluitend gras/hooi van goede kwaliteit, aangevuld met een aanbevolen portie vitaminekoek per dag.

Lees meer:
Dikke paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam