Bezoekersvraag

Kennisbank

Eiwitgehalte verhogen zonder dik te worden?


Door bezoeker Clement op 31-08-2011

Paard heeft kissing spines en dikke achterbenen, waarschijnlijk doen de achterbenen op dit moment pijn. Bloedonderzoek wijst uit dat eiwitgehalte te laag is waardoor ze mogelijk vocht vasthoudt. ze wordt van de lucht dik. Dierenarts adviseert op dit moment nog geen (licht)werk omdat ze pijn heeft maar het eiwitniveau in het bloed moet omhoog. Eiwitten bijvoeren is het idee, maar omdat ze snel dik wordt en nu niets doet wil ik graag weten hoe ik dit kan aanpakken.
Antwoord:

Sommige paarden krijgen te weinig eiwitten binnen door middel van de voeding. Bekijk hier de eiwitbehoefte van een paard.

De belangrijkste bronnen van eiwit in de voeding zijn gras, hooi en kuilgras. Meestal wordt de eiwitbehoefte hierdoor ruimschoots gedekt. Mocht dit niet het geval zijn dan is het ten eerste belangrijk om eens kritisch naar de kwaliteit van het hooi of kuilgras te kijken. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer.  

Een goede bron van eiwitten is luzerne. Dit is een vlinderbloemige plant die weinig energie bevat, maar wel veel eiwit van hoge kwaliteit. Een toevoeging van 1,5 - 3 kg luzerne per dag aan het rantsoen zou voldoende moeten zijn.

Daarnaast kun je kiezen voor een krachtvoer met een hoog eiwitgehalte, maar let wel op dat je niet teveel voert en met een lage energiewaarde om te voorkomen dat je paard te dik wordt.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam