Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi of kuilgras bij staart-maneneczeem


Door bezoeker Jausovec op 30-08-2011

Mijn 5 jarige KWPN ruin heeft manenexceem (neem aan dat het dat is, hij heeft jeuk en schuurt het kapot)en is nu ook aan de staart begonnen. Hij heeft elke dag nieuwe kapotte plekjes erbij vooral op zijn hoofd, borst en zijkant hals, echt zielig. Tot bloedens toe. Ik gebruik fenolf spray op staart en manen en verzacht de andere plekjes met lotion etc. Hij krijgt kuilgras maar ik denk dat ik moet overgaan op hooi ivm de eiwitten etc. Kan het zijn dat hij daar allergisch voor is? Tot een jaar geleden stond ie op hooi en had ie het niet zo erg, alleen de manenkam iets en nu dus een jaar later is het echt te gek. Wat raden jullie me aan?
Antwoord:

Het klopt dat paarden met staart- en maneneczeem vaak beter reageren op een hooirantsoen dan een kuilvoerrantsoen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat de suikers uit kuilgras makkelijker toegankelijk zijn en opgenomen worden in de dunne darm. De suikers zijn als het ware voorverteerd door de lactobacilles bacterie. Met hooi blijft er meer over voor de fermentatie van de bacteriën in de dikke en blinde darm, waardoor deze koolhydraten omgezet worden en in  vrije vetzuren worden aangeboden. Vrije vetzuren zijn een veel gunstigere energie voor het paard.

Daarbij zorgt de Lactobacilles bacterie voor een extra verzuring van de darmen waardoor deze stofwisseling verstoord wordt. Nu is het wel zo dat er ook voordroogkuil bestaat dat zo droog is dat bovenstaande daar veel minder op van toepassing is.

Over het algemeen wordt het overschot aan suikers en koolhydraten opgeslagen in de vetcellen van de manenkam en doorgaans ook boven de staartaanzet. Omdat deze vetcellen erg gevuld raken ontstaat  in meer of mindere mate een ontstekingsreactie.

Probeer hooi aan te kopen van goede, constante kwaliteit met een laag gehalte aan suikers.

Lees meer:
Staart- en maneneczeem
Hooi en kuilgras vergelijken
Bezoekersvraag: Hooi of kuilgras bij insulineresistentie


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Hélène van Opdorp
19-03-2013 09:44
Mag men gekookte lijnzaad gebruiken in de manen en staart. ( niet in het eten of wel)
Inderdaad gebruiken onze shetlanders kuilgras op rol.
daarvoor hooi. maar er zijn nu ook veel vliegjes. 35 jr geleden hadden we paarden kwam niet voor..?????
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam