Bezoekersvraag

Kennisbank

Jeuk door veel weidegang?


Door bezoeker groot op 16-08-2011

Ik sta sinds een jaar met mijn 5 jarige merrie bij een goede stal. De weidegang is bijna 24 uur. Op mijn vorige stal was dit maar een aantal uren per dag. Dit jaar krijgt mijn merrie dan ook heel veel last van schuren, niet eens haar staart en manen maar vooral haar hals, schouder en bovenkant kont (bijten, tegen de muur schuren, tijdens rijden stoppen om haar hoofd aan haar been te schuren etc.). Het zijn zwarte kale plekken, geen schilfers. Ik vind haar door de weidegang ook te zwaar, als ze binnen staat krijgt ze kuilgras en ook hard voer (niet veel). Het is overigens een paard dat regelmatig in de dressuursport wordt uitgebracht.
Antwoord:

De jeuk en het schuren van het paard kan vele oorzaken hebben. Het is mogelijk dat je paard allergieën heeft ontwikkeld voor bepaalde voedingsstoffen, gevoelig is voor (teveel) weidegras of last heeft van insecten. Aangezien hij niet aan zijn manen en staart schuurt is staart- en maneneczeem niet aannemelijk.

Als een paard te dik is kan hij veel afvalstoffen in zijn lichaam hebben opgeslagen, waardoor hij jeuk krijgt. Streef naar een juiste lichaamsconditie en voorkom overvoeren. Lees meer over dikke paarden 

Wellicht kan het helpen om de hoeveelheid weidegras te beperken. Beperk de grasopname door een stukje weiland af te zetten of door middel van een graasmasker.

Raadpleeg bij twijfel de dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Lees meer:
Allergische paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam