Bezoekersvraag

Kennisbank

Tekorten door weinig krachtvoer?


Door bezoeker leijen op 16-08-2011

Ik heb een 5 jarige ruin van ca. 1.60 m. Hij krijgt nu 's morgens en 's avonds 5 handjes onderhoudsbiks en 's middags een halve kilo biks. Hij krijgt heel de dag hooi/kuil, ongeveer 6/8 kilo. Er hangt een mineralenblok in zijn stal en hij krijgt 1 schep weide-kruiden. Het paard weegt ong. 450 kilo. Loopt wel iedere dag, maar nog niet intensief. Nu ben ik bang dat hij tekort komt ivm de kleine hoeveelheid biks die hij nu krijgt. Ik ben geen voorstander van biks voeren, ivm de suikers e.d. Wat zou ik erbij kunnen voeren als hij tekort komt? Paard heeft geen klachten en ziet er super goed uit.
Antwoord:

Een vijfjarig paard dat nog niet zoveel hoeft te presteren heeft nog niet zoveel krachtvoer nodig. Daarnaast heeft een paard minimaal 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor jouw paard betekent dit ca. 4,5 - 7 kg ruwvoer per dag. Indien een goede kwaliteit hooi of kuilgras wordt gegeven dan wordt al een groot deel van de behoefte aan eiwit en energie gedekt. De eiwitbehoefte is belangrijk voor de opbouw van voldoende spierweefsel.

Mocht je twijfelen of je paard misschien vitaminen en mineralen tekort komt dan zou je dit aan kunnen vullen door middel van een vitaminekoekmineraalvoer of volledig supplement.

Uiteindelijk is het oog van de meester bepalend. Als je paard het goed doet op het huidige rantsoen is verandering niet direct nodig.

Lees meer:
Rol van eiwit bij obouwen van spiermassa
Bezoekersvraag: Wat voer ik een jong paard?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam