Bezoekersvraag

Kennisbank

Te lage glucosewaarde in het bloed


Door bezoeker koudijs op 09-08-2011

Ik heb een paard die niets anders deed dan afvallen. Toen heb ik mest weg gebracht maar dat was allemaal goed. Hebben bloed geprikt bij haar een toe bleek dat de glucose in het bloed te laag was. Nu is me vraag wat kan ik haar nu het beste voeren dat de glucose weer omhoog gaat en dat ze weer dikker wordt.
Antwoord:

De glucosewaarde in het bloed wordt onder andere bepaald door het hormoon insuline en de hoeveelheid koolhydraten in de voeding.

Het eten van een koolhydraten zorgt voor een stijging van de glucosewaarde in het bloed. Vervolgens wordt het hormoon insuline aangemaakt die ervoor zorgt dat de glucosewaarde daalt.

Voeding met snel opneembare koolhydraten, zoals suiker en zetmeel zorgen voor een verhoging van het bloedsuiker/de glucosewaarde. Dit heeft slechts een tijdelijk effect. De glucosewaarde zal ca. 2 uur stijgen en vervolgens weer dalen. Regelmatig koolhydraatrijke voeding kan zorgen voor een verhoging van het bloedsuiker.

Daarnaast zijn koolhydraten een belangrijke energiebron voor paarden. Als een paard te mager is dan heeft hij meer behoefte aan energie en eiwit, dan het rantsoen biedt. Daardoor zal het lichaam reserves aanspreken en zal vermagering optreden.

Geef daarom onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit, aangevuld met krachtvoer met een hoge energiewaarde. Zoek een krachtvoer met een hoge energiewaarde. Pas op met grote hoeveelheden krachtvoer, suiker en zetmeel, omdat dit verstoringen in de spijsvertering kan veroorzaken. Verhoog de hoeveelheid krachtvoer langzaam en geef niet meer dan 1 -2 kg per maaltijd. Lees meer over magere paarden.

Raadpleeg uw dierenarts voor extra advies en de behandeling van de te lage glucosewaarde. 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam