Bezoekersvraag

Kennisbank

Verwaarloosde shetlander


Door bezoeker wassington op 09-08-2011

Een kennis heeft een erg verwaarloosde minishetlander gered. Is broodmager en zijn ruggegraad steekt eruit naar boven. Ze is bang dat hij hierdoor niet goed de winter in gaat ook vanwege dit wisselvallige weer. De pony heeft ook aanleg voor hoefbevangenheid. Krijgt nu alleen goed hooi en water. Wat kan ze hem extra geven om hem goed voor de winter klaar te krijgen? Hij staat overdag buiten en gaat s avonds op stal .
Antwoord:

Als een pony sterk vermagerd is, dan kost het veel tijd en geduld voordat hij weer op gewicht zal komen. Dit dient ook zeer geleidelijk te gebeuren om problemen, zoals hoefbevangenheid te voorkomen.

Een goed begin is voldoende tot onbeperkt hooi van goede kwaliteit, uiteraard aangevuld met schoon water. De shetlander zal langzaam weer op krachten moeten komen. Doordat de spijsvertering de laatste maanden is gewend om zeer weinig voedingsstoffen te verwerken, moet dit eerst weer goed op gang komen. Hiervoor is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit het beste geschikt.

Na een paar weken zou bijvoorbeeld een eiwitrijker product zoals luzerne aan het rantsoen toegevoegd kunnen worden. Luzerne is een waardevolle aanvulling op het hooirantsoen en geeft wat extra body. Een halve - hele emmer per dag zou voldoende zijn.

Enkele uurtjes weidegang per dag is ook erg goed. Wees hierbij wel voorzichtig om hoefbevangenheid te voorkomen. Een goed weidebeheer kan veel problemen voorkomen.  

Lees meer:
Magere paarden
Voeren van verwaarloosde paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam