Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoefbevangen geweest en te mager


Door bezoeker ana op 25-07-2011

Hoe voer ik een 11 jarige KWPN merrie die hoefbevangen is geweest om wat meer gewicht te krijgen? Ze krijgt volop goed hooi, een paar uur weidegang per dag. Wat voor krachtvoer kan er bij en hoeveel? Op dit moment krijgt ze nog zeer weinig: een Summerfitkoek per dag en 60 tot 100 ml lijnzaadolie per dag. Ze blijft te dun, heeft niet genoeg energie. Ze is nagekeken door de dierenarts (incl bloedonderzoek en gebit) en verricht lichte tot matige arbeid.
Antwoord:

De basis van het rantsoen is het ruwvoer. Dus kijk eerst dient kritisch naar de kwaliteit van het hooi en de weide. Laat bij voorkeur een ruwvoeranalyse maken van het hooi, zodat je precies weet wat je voert. Zorg ook voor een goed beheer van de paardenweide, zodat de weide ook een gezonde voedingsbron is voor jouw paard.

Naast onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit zou een paard die lichte/matige arbeid verricht nog ongeveer 2 - 3 kg krachtvoer mogen krijgen. Dat zou voldoende moeten zijn om in zijn behoefte te voorzien. Zoek een krachtvoer voor lichte/matige arbeid

Indien je paard toch te mager blijft zou een extra voedermiddel aan het rantsoen toegevoegd kunnen worden. Bijvoorbeeld luzerne en maïsproducten zorgen voor extra aanzet. Bietenpulp zorgt ook voor wat extra aanzet, maar kan nog vrij veel suikers bevatten, waardoor dit minder geschikt is voor een paard dat gevoelig is voor hoefbevangenheid.

Voor magere paarden die te weinig energie hebben is een vetrijk rantsoen tevens aan te raden. Hiervoor kan lijnzaadolie gebruikt worden, maar ook zonnebloemolie is een goede bron van energie. De hoeveelheid vet zou opgevoerd kunnen worden tot ca. 100 - 200 ml per dag.

Let op: doe niet teveel wijzigingen tegelijk in het rantsoen.

Lees meer:
Basistips voor goed voeren
Verschil lijnzaadolie t.o.v. zonnebloemolie
Energieverhogende voeding

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam