Bezoekersvraag

Kennisbank

Maximale tijd tussen voertijden


Door bezoeker eertink op 25-06-2011

Hoeveel tijd mag er maximaal tussen de voertijden zitten van het ruwvoer. Met andere woorden: mag een paard van 11.30 uur tot 18.00 uur zonder enige vorm van voer (ruwvoer, brok, gras) blijven?
Antwoord:

De spijsvertering van paarden is van nature ingesteld om een continue stroom vezelrijke voeding te verteren. Dus hoe langer een paard zonder voer staat, hoe groter de kans op gezondheidsklachten en verveling(stalondeugden).

Tot nu toe zijn er geen richtlijnen vastgesteld voor de paardenhouderij, hoelang een paard zonder voeding mag staan. Door de Dierenbescherming enn het SectorRaadPaard(SRP) wordt hier wel hard aan gewerkt en de voorstellen liggen nu bij de regering. In deze voorstellen heeft de Dierenbescherming aangegeven dat de spijsvertering van een paard grotendeels gevuld moet blijven door minimaal 3x daags ruwvoer te geven in voldoende grote porties. Het SRP heeft voorgesteld om minimaal tweemaal daags ruwvoer te geven in voldoende grote porties. Dit in verband met de praktische uitvoerbaarheid.

Voor paarden met maagzweren is het beste om maximaal één uur te vasten, omdat in een lege maag gemakkelijk maagzweren ontstaan. Voor overige paarden zou het streven moeten zijn om zo groot mogelijke porties te geven, zodat een paard vrijwel continue de beschikking heeft over vezelrijke voeding.  

Lees meer over de voorstellen van de SRP en Dierenbescherming voor het welzijn van het paard.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Marian
23-03-2019 09:07
Als mijn paard een dag je vrij heeft moet hij dan wel de zelf de hoeveelhijd ruw voer
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam