Bezoekersvraag

Kennisbank

Vijfjarige merrie heet van voer zonder haver


Door bezoeker Richmond op 20-06-2011

Ik heb een KWPN merrie van 5 zij is nu een jaar onder het zadel. Het is een slanke merrie die erg heftig kan reageren op krachtvoer. Ze staat 24/7 in de paddock en krijgt onbeperkt kuilvoer. Ik kan het kuilvoer niet veranderen voor hooi. Ik rijd haar gemiddeld 3 tot 4 keer per week een half uur. Mijn ervaring met krachtvoer zonder haver is dat ze na 4 dagen bokkerig en rennerig wordt en als ik stop met het krachtvoer zonder haver verdwijnt dat weer. Ik wil haar graag constant voeren omdat mijn merrie ook alle voedingsstoffen binnen hoort te krijgen. Mijn vraag is wat ik het beste kan voeren aan mijn merrie waar ze niet heet en bokkerig van wordt?
Antwoord:

Er zijn veel paarden die heftig reageren op krachtvoer met haver en daarom wordt voor deze paarden meestal gekozen voor een krachtvoer zonder haver. Soms komt het voor dat paarden hier ook fel op reageren. Dit kan met diverse factoren te maken hebben, bijvoorbeeld de energiewaarde of samenstelling van het voer. 

De energiewaarde van muesli's zonder haver kan sterk variëren. Indien je paard snel te energiek is, kies dan een voer met een lage energiewaarde (EWPa). Door middel van de zoekfunctie kun je voeders zoeken met een lage energiewaarde of kies een eenvoudige onderhoudsbrok of basismuesli.

Ook kan de samenstelling van het voer een grote invloed hebben op het temperament van het paard. Muesli zonder haver bestaat meestal voor een groot gedeelte uit gerst. Gerst bevat veel energie, maar deze energie komt langzamer vrij dan energie uit haver. Ook maïs is een graan met een hoge energiewaarde.   

Indien het paard wat betreft energie voldoende lijkt te hebben aan onbeperkt kuilgras, dan kan ook gekozen worden om een compleet supplement of mineraalvoer bij te voeren in plaats van krachtvoer. Deze producten bevatten alle vitaminen en mineralen om in de behoefte te voorzien, maar geven geen extra energie.

Lees meer:
Nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam