Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat voer ik een jong paard?


Door bezoeker P. Westerhof op 25-02-2010

Ik heb een driejarig paard van 1.72 m. Ik longeer hem 2 keer per week een half uur en rijd 3 keer per week onder het zadel. Wat kan ik hem het beste voeren zodat ik zeker weet dat hij voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en mooi op conditie blijft?
Antwoord:

Een driejarig paard is grotendeels uitgegroeid. Hij zal alleen nog veel spieren moeten ontwikkelen om meer kracht te krijgen en forser te worden. Voedingsstoffen om spieren op te bouwen verdienen bij jonge paarden extra aandacht. Eiwitten van goede kwaliteit zijn de bouwstoffen van spieren. Over het algemeen is een eiwitarm krachtvoer (RE < 10%) minder geschikt voor een jong paard, omdat zij bouwstoffen nodig hebben om spieren op te bouwen. Paarden hebben eiwit nodig voor de ontwikkeling van spieren.

Geef voldoende hooi of voordroog van goede kwaliteit. Houdt hierbij de richtlijn aan van 1,25 kg per 100 kg lichaamsgewicht te geven. Dit zou voor jouw paard neerkomen op ca. 7,5-8 kg per dag. Als je paard geen weidegang heeft en niet op stro staat zal de behoefte iets hoger zijn.

Een jong paard leert veel nieuwe dingen, dit kost extra energie. Daarom kan de energiebehoefte van een jong paard iets hoger liggen dan van een ouder paard. De arbeid die jouw paard moet verrichten valt onder lichte arbeid. Afhankelijk van het soort krachtvoer wat je geeft zou 2-3 kg per dag voldoende zijn. Ga naar de zoekfunctie om een voer te zoeken wat aan jouw voorwaarden voldoet.

Je moet ter aller tijden de conditie van je paard in de gaten houden. Een indicatie van een juiste conditie is als je zijn ribben wel kunt voelen, maar niet kunt zien.

Als je paard te weinig hooi of voordroog eet of in een mindere conditie komt is het niet verstandig om te snel meer krachtvoer te geven. Dan raakt het rantsoen uit balans en bestaat het risico op maagzweren, verteringsstoornissen en spierbevangenheid. Geef een te mager paard extra ruwvoer of ruwvoer van betere kwaliteit.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam