Kennisbank

NatriumWerking
Natrium is een belangrijke elektrolyt, die een paard verliest in urine en zweet. Het speelt een enorm belangrijke rol in het handhaven van de zuur-base balans, de regulatie van het vochtgehalte in en buiten de cellen en is noodzakelijk voor een goede celfunctie in alle soorten cellen, maar voornamelijk in zenuwcellen. Verder zorgt het voor het transport van o.a. glucose en aminozuren, die zonder de hulp van natrium geen celmembraan kunnen oversteken. Doordat natrium met zweet verloren gaat, hebben vooral paarden die veel arbeid verrichten een hoge natriumbehoefte.

Behoefte
De dagbehoefte aan natrium verschilt per situatie (onderhoud, arbeid, dracht, groei, lactatie) van 0,02 - 0,08 gr per kg lichaamsgewicht. Lees meer: Dagbehoefte.

Tekort en overschot
De opname van natrium is het lichaam is relatief hoog met 75 - 95%. Natrium is een van de enige mineralen waarvan een paard weet of hij hier extra van nodig heeft. Een natriumtekort uit zich daarom in likken (aan handen, muren, tralies, grond, etc.). Een natriumoverschot is onwaarschijnlijk wanneer een paard genoeg water tot zijn beschikking heeft, waarmee hij een teveel aan natrium kan uitplassen. Veel voeders bevatten minder dan 0,1% natrium, wat minder is dan benodigd. Om deze reden zouden paarden altijd de beschikking moeten hebben over een liksteen of extra zout aan het rantsoen toegevoegd worden. Zout bevat 40% natrium en 60% chloride.


terug naar de begrippenlijst