Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Kans op hoefbevangenheid verminderen


08-03-2011

met Fructo-oligosacchariden....


Overgewicht en insulineresistentie zijn risicofactoren voor hoefbevangenheid bij paarden en pony's, en het dieet speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van deze risico’s. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat het toevoegen van prebiotische vezels, zoals korte keten fructo-oligosacchariden (scFOS), leid tot verbetering van de insulinegevoeligheid in zwaarlijvige honden en knaagdieren. Recent onderzoek uitgevoerd door de Virginia Agricultural and Mechanical College wijst uit dat dit ook voor paarden geldt.

Er werden acht Arabische ruinen met een gemiddelde Body Conditie Score van 8 (op een schaal van 9) gebruikt tijdens het onderzoek. De acht paarden werden verdeeld over twee groepen, de ene groep kreeg 6 weken lang 45 gram maltodextrine per dag (controlegroep) en de andere groep dezelfde hoeveelheid scFOS. Na 6 weken volgde een rustperiode van 3 weken en hierna werden de groepen gewisseld.

Met behulp van bloedonderzoek werd gekeken naar de concentratie glucose, insuline, tryglycerine en leptine en met behulp van een intraveneuze glucosetolerantietest werd ook gekeken naar de insulinegevoeligheid, glucose-effectiviteit, acute insulinereactie op de glucose en dispositie-index.

scFOS heeft geen invloed op het lichaamsgewicht of de Body Condition Score en ook niet de glucose-effectiviteit en de dispositie-index, maar in tegenstelling tot de maltodextrine wel de insulinegevoeligheid en de acute insulinereactie! Ook blijkt dat de insulineconcentratie in het bloed lager is bij paarden die scFOS gevoerd krijgen. Deze bevindingen kunnen belangrijk zijn bij het paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

scFOS worden met behulp van enzymen gemaakt van suikerbieten. De scFOS voeden de gunstige bacteriën in de darmen en stimuleren de groei van deze bacteriën. Ze zitten in diverse prebiotica en probiotica verkrijgbaar voor paarden.

Bron: PaardenKennisCentrum

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina