Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Koliek bij koud weer


15-02-2018

Oorzaken en mogelijkheden om dit te voorkomen...


Koude wind en het veranderende winterweer lijken op het eerste gezicht niet direct oorzaken voor het ontstaan van koliek. Veranderde weeromstandigheden kunnen wel veranderingen in de routine en eetgewoonten teweeg brengen die van invloed kunnen zijn op het welzijn van het paard.

Een veelvoorkomende gezondheidsaandoening in de winter is koliek. Koliek is een ander woord voor buikpijn en kan de vorm aannemen van problemen met de spijsvertering, darmverstoppping, gedraaide darm of andere mogelijkheden.

Er zijn diverse redenen waarom koliek vaker voorkomt in de winter. Bijvoorbeeld minder grazen, te koud water en minder trainingstijd kunnen de kans op koliek vergroten.

Groene voorjaarsweiden leveren gras met een hoog vochtgehalte. Dit vocht wordt geabsorbeerd in de darm en zorgt voor verplaatsing van het voedsel door het darmkanaal. Als er geen vers gras is om te grazen, neemt de kans op verstopping toe. Geef een goede kwaliteit ruwvoer om de verminderde grasopname te compenseren. De spijsvertering van een paard is ingericht om grote volumes vezelrijke voedsel te verwerken, zoals gras en hooi. Geef ruwvoer bij voorkeur voordat er krachtvoer gegeven wordt.

Als de temperaturen dalen, wordt de hoeveelheid krachtvoer vaak verhoogd, om extra energie te geven. Een grotere hoeveelheid koolhydraten(zetmeel en suikers) in het rantsoen kan de spijsvertering verstoren. Als de temperatuur daalt is het beter om extra hooi te geven in plaats van extra krachtvoer. Extra hooi is een betere brandstof om een paard warm te houden, omdat het meer metabolische warmte levert.

Voldoende water is ook van essentieel belang voor het welzijn van een paard. Paarden hebben de neiging om minder water te drinken wat kouder is, omdat koud water hun verlangen naar water verminderd. Echter dienen paarden minimaal 10-12 liter water per dag drinken, afhankelijk van de werklast. Lees meer over de opname van water

Onvoldoende opname van water kan leiden tot uitdroging en een verlaagde bloed-volume (wat resulteert in minder transport van voedingsstoffen naar de cellen en minder afvoer van afvalstoffen). Wanneer de opname van water afneemt is de kans groter dat de darmen beïnvloed worden en koliek kan optreden. Controleer daarom de waterbronnen regelmatig in de winter en probeer deze ijsvrij te houden.

In het wild waren paarden vroeger verzamelaars, die zich de hele dag verplaatsten op zoek naar voedsel. Zij waren mobiel en niet beperkt tot een stal met een beperkt aantal voerbeurten. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om de spijsvertering van een paard goed te laten functioneren. Probeer je paard meerdere malen per dag uitloop te geven, door middel van stappen of een stapmolen. De ideale situatie is een paard het grootste gedeelte van de dag toegang tot weidegang of paddock te bieden.

Tijdens de wintermaanden kan het aantal koliekgevallen beperkt worden door de wateropname in de gaten te houden, veel hooi te voeren dat vrij is van onzuiverheden zoals schimmels en uitloop, toegang tot grasland of voldoende beweging te geven.

Lees meer:
Nieuws: Paarden voeren bij dalende temperatuur


Abouthorses.tv
heeft in samenwerking met Horses.nl een instructievideo gemaakt over het voorkomen van koliek. Bekijk deze instructievideo: voorkomen van koliek

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina