Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

De koude maanden zijn in aantocht


15-10-2013


De koude wintermaanden met modder, sneeuw en bevroren weilanden….paardeneigenaren kijken meestal niet uit naar die periode, maar hoe zit dat met onze paarden? Gezonde paarden met een goede vacht kunnen de winter zonder moeite weerstaan en worden vaak extra energie van de frisse wind. Wel hebben zij baat bij extra aandacht voor het basisrantsoen en huisvesting tijdens de koude wintermaanden.

Water
Water is één van de belangrijkste aandachtspunten in de winter. Ook als het paard niet werkt en zweet is wateropname noodzakelijk voor een goede vertering. De waterbehoefte van een paard wordt minder als de temperatuur daalt, maar de behoefte dient ten aller tijde gedekt te kunnen worden.
 
Geef je paard constant beschikking over schoon, niet te koud water. Paarden drinken het liefst water tussen de 7 – 10 graden Celsius. Heet water is niet geschikt. Controleer of de watervoorziening niet bevroren is, ook bij gebruik van emmers. Voeg water toe aan de voeding door bijvoorbeeld slobber te geven of strooi zout over het voer om de dorstprikkel te activeren, maar deze technieken garanderen geen optimale wateropname. Ga er niet vanuit dat je paard sneeuw opeet om extra vocht op te nemen. Smeltend sneeuw in de mond en maag kosten veel energie, waardoor het paard moeilijk op temperatuur kan blijven.

Hooi
Vertering van vezels zorgt voor een belangrijke bron van warmte voor paarden tijdens de koudere maanden. Regelmatige voorziening van hooi is daarom heel belangrijk. Geef minimaal 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht en verhoog deze hoeveelheid als de temperatuur daalt tot ca. 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht. De soort ruwvoer is afhankelijk van het formaat van het paard, metabolisme en prestatie.

Recreatiepaarden hebben voor de basisbehoefte meestal voldoende aan medium kwaliteit uitgebloeid hooi, met kruiden. Paarden met gemiddelde metabolisme hebben baat bij betere kwaliteit hooi, vrij van kruiden, geoogst voordat het uitgebloeid is. Paarden met grote prestaties of speciale behoeften zoals oudere, dunne of herstellende paarden hebben baat bij extra kwaliteit, zoals een aanvulling van bijvoorbeeld luzerne.

Houd de conditie van je paard in de gaten tijdens de winter, bijvoorbeeld door de conditiescore of met een weegmeetlint. Let op dat een paard met een dikke vacht niet onopgemerkt afvalt.

Krachtvoer
Een winterrantsoen bevat krachtvoer om twee redenen: voedingsstoffen en energie. Hooi en kuilgras hebben niet dezelfde voedingswaarde als vers weidegras in de zomer. Dit tekort kan aangevuld worden door middel van krachtvoer. Krachtvoer bevat meer energie dan gras of hooi. Paarden die voldoende ruwvoer eten, maar toch gewicht verliezen hebben extra calorieën nodig uit krachtvoer tijdens koud, windering en vochtig weer. Dikke paarden die alleen vitaminen en mineralen nodig hebben zouden bijgevoerd kunnen worden met een vitaminenkoek of supplement om in deze behoefte te voorzien.

Overige maatregelen
Buiten de aandacht voor water, hooi en krachtvoer zijn ook andere maatregelen voor winter noodzakelijk:
- Mogelijkheid tot schuilen bij extreem weer, bijvoorbeeld een inloopstal, schuur of grote bomen.
- Regelmatige gebitscontrole en ontworming om er zeker van te zijn dat de opname en vertering van het voer optimaal is
- Dagelijkse inspecties van het paard op bijv. verwondingen, conditie en huidproblemen
- Wateropname en mest dient gecontroleerd te worden. Zeer droge mest kan duiden op uitdroging.

Lees meer:
Nieuws: paarden voeren bij dalende temperatuur
Water in de weide
Ruwvoer
Nieuws: Paarden behoeven een schuilstal
Nieuws: Wortelen bijvoeren in de winter

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina