Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Dure winter door ruwvoer, stro en krachtvoer


01-09-2010

Stijgende prijzen door schaarste......


Het wordt dit jaar een dure winter voor veel paardeneigenaren. Door de slechte weersomstandigheden stijgen de prijzen van ruwvoer en bodembedekking met de week. Langdurige droogte in het voorjaar en het begin van de zomer en de enorme hoeveelheden regen van de afgelopen maand zorgen voor schaarste. “We hebben een volledige snede gemist”, aldus fouragehandelaar S. Derks uit Beuningen.

Op de beurzen is te zien dat de prijzen het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Vorig jaar werd rond deze tijd op de beurzen van Goes en Middenmeer ongeveer 75 tot 90 euro exclusief BTW per 1.000 kilo ruwvoer betaald. Dit jaar ligt het bedrag met 100 tot 120 euro een stuk hoger. Voor stro werd vorig jaar ongeveer 50 euro betaald, inmiddels ligt het bedrag op 50 tot 70 euro.

“Het is dit jaar inderdaad wat moeilijker”, beaamt ruwvoer- en strooiselleverancier Ben Mouris uit Voorschoten. “Wij kunnen onze klanten nog wel voldoende leveren, maar we hebben ongeveer 20 procent minder stro dan vorig jaar. De opbrengst kuilgras en hooi ligt zelfs 30 procent lager.” De prijzen stijgen dan ook 20 tot 25 procent. Voor andere leveranciers geldt ongeveer dezelfde situatie. Derks legt uit. “Door de droogte viel de eerste snede tegen, daarna hebben we een volledige snede gemist. Tussendoor hebben we nog wat goede opbrengsten gehad, maar met de regen is opnieuw enorm veel verloren gegaan. Onze vaste klanten kunnen we nog wel voldoende ruwvoer leveren, maar daarna is het wel ongeveer op. Stro hebben we nog wel, maar door de weersomstandigheden is de kwaliteit dit jaar wat minder.”

Jan-Dirk Stouten van Stouten Fourage in Bruinisse loopt tegen dezelfde problemen aan als zijn collega’s. “Het valt niet mee dit jaar. Op dit moment zijn er nog wel voorraden en de komende weken wordt nog wel gemaaid, maar daarna zal het moeilijk worden.” Hij benadrukt dat het probleem niet alleen in Nederland speelt, maar ook in landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Dat betekent dat de import dit jaar lastiger is. “Ik ben niet bang dat ik deze winter geen handel heb. Er zal nog wel aan nieuwe voorraad te komen zijn, maar de transportkosten worden waarschijnlijk hoger.” Volgens hem is nog niet te voorspellen of deze winter echt moeilijk wordt. Hij verwijst naar het extreem droge jaar in 1976. “Er was een enorm tekort waardoor de prijzen in de zomer huizenhoog waren. In het najaar ging het echter regenen en liepen de dieren de hele winter in ruim voldoende gras buiten. Uiteindelijk konden de leveranciers het hooi in het voorjaar terughalen bij de boeren omdat het niet was verbruikt. Het kan dus ook meevallen.”

Voor paardenhouders vallen de hoge ruwvoerprijzen volgens Stouten extra tegen omdat zij het kuilgras eerder voor kostprijs konden afnemen. “Tot een jaar of twee geleden hadden de koeienboeren een overschot. Dit verkochten ze tegen kostprijs aan paardenhouders. Dat overschot is het afgelopen jaar opgegaan, waardoor de prijzen stijgen. Doordat we dit jaar een snede missen wordt de prijs nog hoger.”

Bron: Horses.nl

Lees meer: Nieuws stijgende prijzen van paardenvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina