Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Koliek in het najaar/winter


04-02-2021


In de koudere en nattere maanden vindt er op veel stallen ook verandering in huisvesting plaats. Paarden staan sneller en vaker op stal en komen daarnaast eerder op de paddock dan op de weide. Een heel normaal beeld in de winter, maar deze veranderingen brengen ook de nodige gevaren met zich mee. Tijdens deze periode hoor je dan ook regelmatig paarden die last hebben van verstopping en/of zandkoliek. Hoe komt dit nou en wat kun je er aan doen?

Verstoppingskoliek ontstaat door een ophoping van droog, vaak vezelrijk materiaal ergens in de darm. Vaak zit de verstopping in één van de bochten van de dikke darm, waar deze wat nauwer wordt. Zo’n verstopping zorgt in de eerste plaats voor een ongemakkelijk gevoel en later voor pijn. Uiteindelijk kan het leiden tot een afknelling van de darm en zelfs tot een darmruptuur. Zeker wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan het een dodelijke afloop hebben. Buiten dat het paard duidelijk ongemak laat zien, zie je bij verstoppingskoliek vaak dat er gedurende langere tijd geen mest geproduceerd is. Ook zie je paarden met verstoppingskoliek vaak languit liggen of wat gestrekt en wijdbeens gaan staan. 

Vaak ligt de oorzaak van verstoppingskoliek in een combinatie tussen weinig beweging, weinig water/vocht en te weinig goed ruwvoer, waardoor een paard stro (of een andere bodembedekking) gaat eten. Over het algemeen is het veelal te voorkomen door een paard altijd  voldoende goede kwaliteit ruwvoer aan te bieden en te zorgen voor voldoende beweging. Het wateraanbod is vooral in de winter ook van belang; paarden drinken minder wanneer de watertemperatuur onder de 4 graden Celsius komt!

Ook zandkoliek is een veelvoorkomend probleem in het najaar/winter. Zowel op de paddock als op de wei krijgt het paard regelmatig zand binnen. Dit in combinatie met minder beweging, kan ervoor zorgen dat er uiteindelijk te veel darm in de darmen achter blijft. Het is dus zeker raadzaam om zo nu en dan een kuurtje zandweg te geven, maar misschien nog wel veel belangrijker, zorg voor meer dan voldoende beweging! Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat de paarden zowel op de schrale wei als op de paddock ruwvoer aangeboden krijgen. 

Om beide soorten koliek zoveel mogelijk te voorkomen geldt dus dezelfde oplossing: Zorg voor ruim voldoende goede kwaliteit ruwvoer en meer dan genoeg beweging. 

Lees meer:
Paarden op stal hebben verhoogde kans op koliek
Risicofactoren koliek
Onderzoek: investigation of the effect of pasture and stable management on large intestinal motility in the horse, measured using transcutaneous ultrasonography 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina