Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Misvattingen over luzerne


21-02-2018


Er gaan soms geruchten dat luzerne nier- en luchtwegproblemen kan veroorzaken of dat paarden er erg heet van kunnen worden. Eerder lichtten we de voor- en nadelen van het voeren van luzerne uit en waar je op moet letten. In dit artikel helderen we verschillende misvattingen voor je op.

Misvatting 1: Luzerne kan nierproblemen veroorzaken

Er wordt soms gezegd dat wanneer er veel luzerne in een rantsoen gevoerd wordt, dit kan resulteren in nierproblemen bij je paard door de grote hoeveelheid eiwit in luzerne. Feitelijk kan een paard extra eiwitten uit luzerne goed verteren, zolang je paard beschikking heeft over voldoende water. Wanneer je paard al nierproblemen heeft dan is het voeren van een eiwitrijk rantsoen af te raden, maar een eiwitrijk rantsoen zal geen nierproblemen veroorzaken.

Misvatting 2: Luzerne maakt paarden heet

Je paard kan heet worden door een hogere hoeveelheid energie (EWPa) het rantsoen, wanneer je paard dit niet kan gebruiken door voldoende beweging. Luzerne bevat meer energie dan andere soorten ruwvoer, dus wanneer er luzerne wordt toegevoegd aan het rantsoen zal de totale hoeveelheid energie in het rantsoen omhoog gaan. Toch is dit geen reden voor een heter paard. Bij het voeren van luzerne zou de hogere hoeveelheid energie eerder gewichtstoename kunnen veroorzaken wanneer een paard niet voldoende beweging krijgt.

Misvatting 3: Luzerne bevat veel snelle suikers
Luzerne is geen onderdeel van de grassenfamilie, maar van de peulvruchten familie. Planten uit de grassenfamilie bevatten hogere hoeveelheden snelle suikers, terwijl planten uit de peulvruchten familie lagere hoeveelheden snelle suikers en veel vezels bevat. De grassen die gedroogd worden tot hooi, komen uit de grassenfamilie, wat betekent dat hooi vaak hogere hoeveelheden snelle suikers bevat dat luzerne. Paarden met overgevoeligheid voor snelle suikers (bijv. door obesitas, hoefbevangenheid, EMS of PPID) kunnen dus juist erg goed reageren op een deel luzerne in het rantsoen in plaats van hooi. Lees meer over energiebronnen voor paarden

Misvatting 4: Luzerne verergerd luchtwegproblemen bij paarden

Sommige paarden lijken meer te hoesten wanneer ze luzerne krijgen, maar dit wordt veroorzaakt door stof en schimmels en niet door de luzerne zelf. Luzerne kan stoffiger zijn dan hooi als de omstandigheden waaronder de luzerne verwerkt is niet optimaal waren. Hoe stoffig ruwvoer is heeft veel te maken met hoe vochtig het ruwvoer is tijdens het persen van de balen. Luzerne heeft dikkere stengels dan gras, wat er voor zorgt dat het langer duurt tot het helemaal gedroogd is. In totaal moet luzerne 12 tot 24 uur langer drogen dan gras wat tot hooi verwerkt wordt. Wanneer luzerne te droog is zal het stoffig worden mede doordat de bladeren van luzerne verkruimelen wanneer ze te droog zijn. Aan de andere kant zullen er meer schimmels op de luzerne groeien wanneer het te nat is wanneer het in balen geperst wordt. Dus luzerne zelf verergerd geen luchtwegproblemen of laat paarden hoesten, dit is vooral gerelateerd aan de stoffigheid en schimmels in de luzerne. Bij kunstmatig gedroogde luzerne is er geen sprake van schimmels, maar kan het product wel stoffig worden door het bladstof.

Luzerne is een ruwvoerproduct met veel gunstige eigenschappen voor paarden. Neem dus niet altijd direct aan wat je hoort, maar vraag dit na bij de dierenarts of iemand met kennis van paardenvoer.

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne
Bezoekersvraag: Is luzerne voeren gevaarlijk?
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina