Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Overgewicht voorkomen is beter dan genezen


08-07-2017


Olga Dansen van VoerVergelijk.nl heeft het European Equine Health & Nutrition Congress 2017 (EEHNC) bijgewoond in Antwerpen. De praktische tips zal zij in enkele artikelen omschrijven. Dit tweede artikel gaat over het voorkomen van overgewicht bij paarden.

In het vorige nieuwsbericht is besproken dat overgewicht steeds vaker voorkomt. Over het algemeen ziet men een paard liever te dik dan te dun. Maar wanneer er sprake is van extreem overgewicht neemt het risico op gezondheidsproblemen sterk toe. Tijdens het EEHNC werd benadrukt dat voorkomen van overgewicht nog belangrijker is dan we eigenlijk al dachten. Wanneer je paard namelijk terug is op zijn normale gewicht, blijft hij een verhoogd risico houden op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hoefbevangenheid. Dit is dus een onomkeerbaar effect van overgewicht. Houdt daarom altijd het gewicht van je paard of pony goed in de gaten.

Verandering in afgifte hormonen en ontstekingsfactoren

Een verandering in vetweefsel gaat gepaard met een verandering in de afscheiding van hormonen, waaronder leptine. Leptine zorgt ervoor dat er een verzadigd gevoel optreedt na het eten. Hierdoor zal niet meer worden gegeten dan nodig is. Echter, bij overgewicht werkt het hormoon niet meer optimaal, waardoor er toch een hongergevoel optreedt ondanks dat er al voldoende gegeten is. Normaal gesproken kan je een paard dus onbeperkt ruwvoer verstrekken en je paard weet wanneer hij voldoende heeft gegeten. Bij paarden met overgewicht moet hier voorzichtig mee worden om gegaan en is het wellicht beter om porties ruwvoer te verstrekken in plaats van onbeperkt.

Naast deze verandering in afgifte van hormonen, veranderd er ook iets in de afgifte van ontstekingsfactoren. Ondanks dat het meeste onderzoek is uitgevoerd bij knaagdieren en mensen, wordt gedacht dat een algeheel, maar relatief laag, ontstekingsproces gaande is in paarden met overgewicht. Dit zou dan weer kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van insuline resistentie en hoefbevangenheid. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Wel is het zo dat dit verhoogde risico op hoefbevangenheid blijft bestaan, ook wanneer je paard voldoende is afgevallen en op het juiste gewicht is gekomen.

Verantwoord afvallen
Afvallen lijkt simpel, je verlaagd de hoeveelheid energie die wordt opgenomen of je verhoogd de arbeid. Een combinatie van beide is ook nog mogelijk. Het is erg belangrijk dat het rantsoen nog steeds aan de behoefte van je paard voldoet. Hiermee wordt bedoeld dat enkel het energie niveau van het rantsoen verlaagd moet worden en alle andere voedingsstoffen (denk aan eiwit, vitaminen en mineralen) voldoende aanwezig moeten zijn. Hiervoor dient een speciaal supplement gebruikt te worden en soms een extra eiwit bron om spierafbraak te voorkomen.

Het verlagen van de energie in het rantsoen met 30% blijkt effectief te zijn. Hierbij dien je uit te gaan van de onderhoudsbehoefte voor energie die hoort bij het gewenste gewicht van je paard en dus niet van het huidige gewicht. In plaats van 100% van de behoefte aan energie verstrek je dus slechts 70%. Je moet hierbij wel rekening houden met een minimale droge stof opname van 1 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 600 kg moet dus minimaal 6 kg droge stof voer verstrekt krijgen. Om de tijd die gespendeerd wordt aan eten te verlengen kan men gebruik maken van een slowfeeder of verhoog het aantal voerbeurten (vaker kleine porties).

Toegang tot gras moet eigenlijk vermeden worden, zelfs beperkte toegang (denk aan strip grazen) past niet in een afvalrantsoen. Het is namelijk gebleken dat dit een negatief effect heeft op gewichtsverlies, doordat de opname van gras niet gecontroleerd kan worden. Voor voldoende beweging en dierenwelzijn is het wel belangrijk dat je paard van stal komt. Maak daarom gebruik van een paddock en stapmolen. Als het grasland de enigste optie is, gebruik dan een grasmasker zodat de grasopname beperkt kan worden.

Zorg dat alle veranderingen in het rantsoen langzaam worden doorgevoerd. Neem bij voorkeur hiervoor 10 dagen de tijd. Voorkom dat je paard te snel afvalt. Ga uit van een gewichtsverlies van 0,5 tot 1% per week van het huidige gewicht.

Het wordt aanbevolen om een monitoringsplan op te zetten samen met een dierenarts en/of nutritionist om de veranderingen in gewicht en body condition score te controleren. Daarnaast moet elke 4-6 weken worden bekeken of het rantsoen opnieuw moet worden aangepast of niet. Vergeet niet dat het veel tijd kost om af te vallen, dus wees geduldig en stel een goed plan op samen met een dierenarts en/of nutritionist.

Lees meer:
Afvallen
Conditiescore

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina