Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Risicofactoren koliek


28-08-2016


Koliek is één van de meest voorkomende ziekten bij paarden. Er zal talloze oorzaken die tot koliek kunnen leiden: rantsoenwisselingen, te grote porties krachtvoer, uitdroging, onvoldoende weidegang, teveel weidegang, beschimmeld voer, teveel zandopname, eten van giftige planten en stress. VoerVergelijk geeft een overzicht van de belangrijkste risicofactoren van koliek.

Rantsoenwisselingen
Het rantsoen is heel belangrijk in het voorkomen van koliek. Met name samenstelling en wijzigingen in het rantsoen kunnen de kans op koliek vergroten. Bijvoorbeeld te weinig ruwvoer of wisseling van een stalrantsoen naar een weiderantsoen. Lees meer over de relatie voeding en koliek

Weide
Paarden die in de weide staan en veel tijd besteden aan grazen hebben minder grote kans op koliek. Tenzij het gras zeer rijk is of de overgang naar de weide (voorjaar) of stal (najaar) te snel gaat, dan bestaat er een grotere kans op koliek.

Te weinig vocht
Constante toegang tot vers drinkwater is tevens belangrijk bij het voorkomen van koliek. Verstoppingskoliek kan ontstaan door een tekort aan water in combinatie met veel droog voer. Houd daarom de wateropname van jouw paard altijd goed in de gaten.

Beweging

Als een paard op stal staat, neemt de darmactiviteit af tot maar 10% van de normale activiteit. Dit heeft grote gevolgen voor de vertering. Zeker als een paard weinig hooi of kuil krijgt en daarnaast weinig beweegt, is het risico op verstoppingskoliek behoorlijk groot. Zorg dus dat je paard regelmatig uit zijn stal komt, hetzij voor training, een wandeling of voor vrije beweging in de wei of paddock. Lees meer over koliek en beweging

Zand

Ten aller tijde moet worden voorkomen dat paarden (te) veel zand binnenkrijgen. Start op tijd met bijvoeren van hooi of kuil op de wei en zorg dat ze op de paddock iets te doen hebben. Aan het einde van het weideseizoen is het verder altijd raadzaam om een ‘zandkuur’ te doen met psylliumzaad, wat helpt het overtollige zand naar buiten te transporteren. Gebruik dit alleen tijdelijk in kuurvorm, bij langdurig gebruik raken de darmen eraan gewend en heeft het geen effect meer! Lees meer over zandkoliek

Temperatuur en weersomstandigheden

Over invloed van temperatuur en weersomstandigheden op koliek is geen eenduidige mening.  Bij hoge temperaturen, met verhoogde kans op uitdroging, zou koliek vaker voorkomen. Bij koude temperaturen, met een lagere wateropname zou de kans op koliek ook groter zijn.

Gedrag
Specifieke gedragingen kunnen koliek veroorzaken. Kribbebijten leidt regelmatig tot koliek, door het slikken van lucht, wat in de maag en darmen terecht komt. Hout kauwen en het eten van mest kan ook leiden tot koliek door spijsverteringsproblemen of obstructie van vreemd materiaal.

Giftige planten
Koliek is een veelvoorkomend symptoom van vergiftiging. Lees welke planten giftig zijn voor een paard.

Lees meer:
Koliek



 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina