Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Soja als bron van eiwit


18-05-2016


Sojabonen en –bijproducten in paardenvoeding is de afgelopen jaren steeds populairder en bekender geworden, op dit moment is het de meest gebruikte bron van eiwit in krachtvoer. Eiwit is belangrijk in het rantsoen voor groei, ontwikkeling en spieropbouw.

Sojaschroot is het meest voorkomende sojaproduct in paardenvoeding. Het is een bijproduct dat vrijkomt bij de productie van sojaolie. Uit een sojaboon wordt ongeveer 20% olie gewonnen, wat overblijft zijn sojahullen en sojaschroot. Sojaschroot bevat veel eiwitten, minimaal 45%, dit maakt het een mooi ingrediënt voor voeders met een hoog eiwitgehalte, voor bijvoorbeeld fokkerijpaarden, zoals drachtige en lacterende merries, veulens en jonge paarden, maar ook in het rantsoen van sportpaarden en magere paarden.

Voedingswaarde
De verwerking van sojabonen heeft geen invloed op de goede kwaliteit van het eiwit. Naast de grote hoeveelheid eiwit die met soja wordt toegevoegd aan voeders, hebben sojabonen nog een groot voordeel ten opzichte van andere eiwitbronnen: ze bevatten ook een grote hoeveelheid essentiële aminozuren, in het bijzonder lysine, wat onder andere de opname van het eiwit verbeterd.

Verschillende producten
Soja kan tot veel verschillende producten verwerkt worden. Bijvoorbeeld in geroosterde sojabonen, geplette sojabonen, sojameel, sojavlokken, of geëxtraheerde sojabonen met alle natuurlijke vetten. Deze producten bevatten ongeveer 18-20% vet en 30-36% eiwit en veel paarden vinden het erg lekker. Van sojaschroot, wat het meest gebruikt wordt in paardenvoeding, zijn twee varianten, een variant met sojahullen en een variant zonder sojahullen. De variant zonder sojahullen heeft vaak een hoger eiwitgehalte, beide bevatten ze minder dan 10% vet.

Rauwe sojabonen
Rauwe sojabonen zijn niet geschikt voor paarden. Deze bevatten namelijk een enzym wat de aanmaak van trypsine remt. Trypsine is een belangrijk enzym, betrokken bij de vertering van veel eiwitten. Zodra sojabonen worden geroosterd of op een andere manier bewerkt, verliest de trypsineremmer zijn werking en is het niet meer schadelijk.

Energiebron

Sommige paardeneigenaren denken dat eiwit ook een langzame energiebron is. Het kan als energiebron gebruikt worden, maar er zijn veel goedkopere en betere mogelijkheden voor het voeren van langzame energie. Vetten en vezels zijn een mooi voorbeeld hiervan, deze energiebronnen zijn ook gunstig voor paarden die moeite hebben met op gewicht te blijven. Lees meer over energiebronnen.

Zelf aanvullen

Als jouw paard een extra eiwitbehoefte heeft, dan kun je ook zelf sojaschroot bijvoeren. Tegenwoordig bevatten veel sojaproducten GMO’s (genetisch gemodificeerde organismen). Soja zonder GMO’s is heel lastig te verkrijgen. Dit is voor sommige paardeneigenaren een reden om een andere eiwitbron te kiezen. Andere eiwitbronnen zijn luzerne en lijnzaad

Lees meer:
Fabel: eiwit is slecht voor een paard
Rol van eiwit bij spieropbouw
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina