Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Het gevaar van voorjaarsgras


08-04-2020


Voorjaarsgras kan wel twee keer zoveel suiker bevatten ten opzichte van gras gedurende de rest van het jaar. Gras bevat gemiddeld 10% suiker per kg droge stof, maar in het voorjaar kan dit wel oplopen tot 20%. Tijdens 4 uurtjes grazen krijgt een paard dan 54 suikerklontjes extra binnen wat gelijk staat aan 270 gram suiker. Hoge suikergehalten zijn vooral gevaarlijk voor paarden met spijsverteringsproblemen en paarden die gevoelig zijn voor suikers, zoals EMS, insulineresistentie, PPID, hoefbevangenheid of paarden die gevoelig voor koliek zijn.

Gras lijkt ideaal voer voor paarden, het smaakt lekker, het voorziet in de natuurlijke behoefte om te grazen en het bevat vezels wat de darmflora ten goede komt. In het voorjaar is extra voorzichtigheid geboden. Voorjaarsgras bevat namelijk veel suikers en weinig vezels.

Hoeveelheid suiker
De hoeveelheid suiker in gras is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort gras, groeistadium, hoeveelheid licht en temperatuur. Gras produceert suiker met behulp van fotosynthese, vervolgens wordt dit opgeslagen in het plantje en gebruikt voor groei en overleving in extreme weersomstandigheden. Voor fotosynthese is licht nodig. Dit betekent dat de suikergehaltes het laagst zijn tijdens of vlak na een donkere periode. Het veiligste moment om een paard te beweiden is dan ook ’s nachts, of, wat beter uit te voeren is, vroeg in de ochtend tussen 05:00 en 10:00 uur. Lees hier meer over suikers in gras.

Waarom kunnen suikers in voorjaargras gevaarlijk zijn?

Een paard wat de hele winter hooi gevoerd heeft gekregen is niet gewend aan grote hoeveelheden niet structurele koolhydraten. In het voorjaar krijgt hij plotseling de mogelijkheid om grote hoeveelheden heerlijk zoet en sappig gras te eten. Dit is ontzettend slecht voor het spijsverteringstelsel van het paard, het moet zich plotseling aanpassen aan een compleet nieuw, suikerrijk rantsoen met weinig vezels in vergelijking met de hoeveelheid vezels die het hooi bevat. Deze suikers uit gras worden verteerd en zorgen vervolgens voor een acute piek in de bloedsuikerspiegel. Deze veranderingen in de bloedsuikerspiegel kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van insulineresistentie, wat ook inhoud dat de weefsels minder reageren op de insuline niveaus, wat resulteert in een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel.

Het is dus belangrijk dat een paard een geleidelijke overgang van stal naar weide krijgt, elke dag even langer op de weide is ideaal om het spijsverteringsstelsel te laten wennen. Strookbegrazing is ook een goede optie, dan geef je je paard elke dag een klein strookje gras extra. Het beweiden ’s nachts of vroeg in de ochtend is zeker voor sobere paarden of paarden met gevoeligheid voor suiker erg aan te raden. Ook al kijkt je paard misschien heel lang over het hek van de paddock of de staldeur naar het groene gras aan de overkant, bedenk dan dat dit minder erg is dan een paard met hoefbevangenheid of insulineresistentie.

Lees meer:
Voorjaarstips
Grasrantsoen
Jouw paard na de winter weer op gewicht krijgen

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina