Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Kokosnoot voor paarden die gevoelig zijn voor suiker en zetmeel


27-01-2016


Veel paarden hebben baat bij een rantsoen met weinig suiker en zetmeel, zodat de bloedsuiker- en insulinewaarden constant blijven. Het vinden van het juiste voedermiddel hiervoor is nog steeds een uitdaging. Een relatief nieuw voedermiddel, kokosnootmeel, afkomstig van het vruchtvlees zou uitkomst kunnen bieden.

Een paar Australische onderzoekers hebben onlangs gekeken of paarden baat hebben bij het voeren van kokosnootmeel (gedroogd, gebakken en gemalen). Zij hebben bij vier volwassen paarden getest wat het effect van kokosnootmeel  is op de glucose- en insulinewaarden.

Tijdens de studie hebben de paarden de volgende behandelingen ondergaan:
- 24 uur per dag weidegang in een gemengde weide (7% suiker/zetmeel)
- Weidegang + kokosnootmeel (CoolStance Copra: 11% suiker/zetmeel)
- Weidegang + brok (25,3% suiker/zetmeel)
- Weiland plus sportmuesli (33,7% suiker/zetmeel)

De paarden kregen het kokosnootmeel, brok of muesli overdag in de weide en hadden ’s avonds op stal geen toegang tot hooi of grasland. Alle paarden deden elke ochtend 30 minuten drafwerk, met uitzondering van de dagen dat bloed werd verzameld. Op die dagen werden op vaste tijdstippen na een maaltijd bloedmonsters verzameld om de glucose- en insulinewaarden te meten.

De bevindingen waren als volgt:
- Het rantsoen met weidegang en kokosnoot gaf de minste verandering in glucosewaarden en glycemische respons.
- 24 uur weidegang resulteerde in de laagste insuline respons en piek van insulinewaarden.
- Het rantsoen met weidegang en kokosnoot maaltijd gaf een snelle, maar kleine insuline respons.
- Het rantsoen met sportmuesli  gaf een hogere glucosewaarde en glycemische respons in vergelijking met de kokosnootmaaltijd, maar vergelijkbaar met de insuline respons en piek insuline niveaus.

Conclusie
Kokosnootmeel kan waardevol zijn voor paarden die een rantsoen nodig hebben met weinig suiker en zetmeel, waarbij zo min mogelijk schommelingen in glucose- en insulinewaarden ontstaan.

De studie, "The post-feeding glycemic and insulin response to copra meal in horses," is gepubliceerd in Animal Feed Science and Technology.

Bekijk kokosproducten

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina