Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

IJzervergiftiging door slootwater


30-11-2015


Tot op heden was niet bekend dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, maar bij het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht is aangetoond dat inmiddels vier paarden zijn overleden aan chronische ijzervergiftiging door jarenlang drinken van slootwater. Het slootwater had sterk verhoogde ijzergehalten, waardoor stapeling van ijzer in verschillende organen uiteindelijk leidt tot leverfalen.

In de Horstermeerpolder (gemeente Wijdemeren) en de Oostelijke Binnenpolder (gemeente Stichtse Vecht) zijn de zieke paarden aangetroffen. Het water uit de sloten bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee.

Laat slootwater testen!

Om meer gevallen van vergiftiging te voorkomen, zou je het slootwater eerst moeten laten testen, bijvoorbeeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, voordat je paarden daaruit laat drinken. Bij verhoogde ijzerwaardes moet de sloot worden afgezet. Inwoners van de betreffende polders moeten op de hoogte zijn en maatregelen kunnen treffen. Mogelijk speelt dit probleem ook in andere polders in Nederland.

Controle van jouw paard
Als je vermoed dat jouw paard risico loopt of heeft gelopen dan kun je het beste jouw dierenarts raadplegen. De dierenarts kan bloed afnemen, waarna een eventueel verhoogd ijzergehalte en afwijkende leverwaarden vastgesteld kunnen worden. Daarna kan met behulp van een leverecho en een leverbiopt de diagnose bevestigd worden door een specialist.

Oorzaak verhoogd ijzergehalte in slootwater

Een hoog ijzergehalte in het water heeft waarschijnlijk een natuurlijke oorsprong. In de laaggelegen polders neemt kwelwater ijzer mee uit de diepere bodemlagen naar de oppervlakte, waardoor het ijzergehalte in het oppervlaktewater stijgt. De klassieke oranje-bruine verkleuring van water door ijzer is niet altijd zichtbaar. Het is dus niet altijd mogelijk om met het blote oog te zien of een sloot (te)veel ijzer bevat.

IJzerstapeling
Als paarden dagelijks water drinken met een te hoog ijzergehalte, treedt stapeling op van ijzer in het lichaam, omdat paarden het ijzeroverschot niet actief kunnen uitscheiden. Als deze ijzerstapeling te groot wordt, gaan de cellen in de organen kapot en vermindert het functioneren van deze organen. De lever valt als eerste uit en dat kan zelfs zorgen dat het paard overlijdt. Bij de overleden paarden werd ijzerstapeling aangetroffen in de lever, milt, longen, hersenen en zelfs gewrichten.

Bron: Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht

Lees meer:
Water in de weide



 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina