Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Opslag van krachtvoer


15-11-2015


In de winter voeren we meer krachtvoer dan in de zomer. De opslag van krachtvoer verdient in veel gevallen extra aandacht. Te vaak komt het voor dat het krachtvoer bewaard wordt in de zak waarin het verkocht wordt, met alle gevolgen van dien, zoals schimmelvorming of ongedierte. Een hygiënische opslag van krachtvoer is belangrijk voor de gezondheid van het paard.  

Ongedierte

De meest ideale omstandigheid voor het opslaan van krachtvoer is op een donkere, droge, koele en goed geventileerde plaats. Ook heel belangrijk is dat er geen ongedierte bij kan komen, zoals ratten en muizen. Een gegalvaniseerde voerton werkt erg goed in een temperatuur gereguleerde ruimte, dit omdat er dan geen condensvorming in de voerton kan ontstaan. Een plastic voerton heeft een grotere kans op condensvorming bij temperatuurwisselingen, waardoor het risico op schimmels groter is. De zakken die niet in de voerton passen kunnen opgeslagen worden op een pallet, stapel de zakken dan niet hoger op dan vijf op elkaar en zorg dat ze nog gesloten zijn. Papieren zakken zijn ademend en houden hierdoor het voer droger dan plastic zakken. Opslag in zakken is niet bestendig tegen ongedierte.
 

Advertorial
Speciale voertonnen voor paardenvoer

Sla diervoeding lucht- en waterdicht op in een voerton en voorkom ongedierte. Diervoeding blijft hierdoor langer houdbaar en vers. Bestel een voerton van 120 liter bij Voertonnen.nl, ideaal voor grote zakken paardenvoer

Speciale voertonnen voor paardenvoer
Sla diervoeding lucht- en waterdicht op in een voerton en voorkom ongedierte. Diervoeding blijft hierdoor langer houdbaar en vers. Bestel een voerton van 120 liter bij Voertonnen.nl, ideaal voor grote zakken paardenvoer - See more at: http://www.voervergelijk.nl/nieuws/241/voeropslag-in-de-zomer#sthash.lM7mkkq2.dpuf


Schimmels
Wanneer krachtvoer blootgesteld wordt aan vocht of een te hoge luchtvochtigheid dan is dit de ideale omgeving voor schimmels om zich te ontwikkelen. De schimmels in krachtvoer produceren mycotoxinen. Bepaalde soorten mycotoxinen hebben (ernstige) effecten op de gezondheid. Ze kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden, het immuunsysteem verlagen, de vruchtbaarheid verminderen, een abortus veroorzaken, chronische luchtwegproblemen of heftig kwijlen veroorzaken, ook groeivertraging en een verminderde voeropname zijn symptomen. Minimale hoeveelheden schimmels in het voer beïnvloeden de gezondheid van het paard meestal niet. Toch hebben een aantal paarden meer gevoelige darmen, waardoor een kleine inname van schimmels kan leiden tot diarree of (lichte) koliek. Wanneer een paard beschimmeld maïs eet is het risico op het ontwikkelen van leverproblemen of ELEM (equine leukoencephalomalacia oftewel beschimmeld graan vergiftiging) aanwezig.

Houdbaarheidsdatum
Wanneer het voer bewaard wordt onder ideale omstandigheden, blijft het ongeveer vier tot zes maanden goed. Onbewerkte granen zijn zelfs nog langer houdbaar. Het is verstandig om het krachtvoer op te maken binnen de houdbaarheid die de producent heeft opgegeven. Niet alleen wordt de kans op schimmelvorming groter wanneer de houdbaarheidsdatum verstrijkt, ook de kans op oxidatie en het teruglopen van vitamine gehaltes wordt groter. Vetrijke voeding is sneller vatbaar voor bederf door oxidatie dan voeding met een laag vetpercentage. Dit komt doordat het vetpercentage in het krachtvoer het vochtgehalte in het voer omhoog brengt.  Fabrikanten voegen conserveringsmiddelen toe om het moment van bederf zo veel mogelijk uit te stellen, maar dit voorkomt het bederf niet. Zeker met hoge temperaturen en nat weer loopt de houdbaarheidsdatum snel terug.

Door aandacht te besteden aan de manier waarop je het krachtvoer opslaat, zorg je er voor dat de voedingswaarde en smaak beter behouden blijft. Het beste kan je je krachtvoer opslaan in een gegalvaniseerde voerton die op een koele en droge plek staat met een gereguleerde temperatuur. Houd altijd de houdbaarheidsdatum in acht en let goed op dat het krachtvoer niet beschimmelt is of stinkt. Als je paard het krachtvoer niet eet zal dat niet voor niets zijn.

Bekijk de video van Pavo over voeropslag

Lees meer:
Voeropslag in de zomer
Opslag van ruwvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina