Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

TTJOJPZ: gecertificeerd hooi, wat houdt dat in?


20-10-2015


Pavo heeft iets nieuws: een totaalconcept waarbij je bij afname van 250 kg krachtvoer ook gecertificeerd hooi in kleine baaltjes kunt bestellen. Pavo geeft garanties voor een minimaal energie-, eiwitgehalte en een maximaal suikergehalte en levert een certificaat bij het hooi. Hoe kan Pavo dit garanderen en wat houdt gecertificeerd hooi in? VoerVergelijk.nl geeft achtergrondinformatie en vergelijkmateriaal.

Een constante kwaliteit ruwvoer is een wens van vrijwel iedere paardenhouder, maar in de praktijk helaas moeilijk te realiseren. Je moet het vaak doen met het hooi of kuilgras wat de pensionstalhouder heeft geoogst/aangekocht of de kwaliteit die jouw fouragehandel of lokale hooihandel beschikbaar heeft. Met name de kwaliteit van kuilgras is in de praktijk vaak heel wisselend. De ene partij is mooi en (een deel van) de volgende partij kan vrijwel direct naar de mesthoop. De wisselende kwaliteit van het Nederlandse ruwvoer kan grote verschillen in voedingswaarde veroorzaken, wat je aan de buitenkant niet direct kunt zien. VoerVergelijk is een groot voorstander van het analyseren van ruwvoer, zodat je weet wat je voert en het rantsoen hierop kunt aanpassen.

Gegarandeerde kwaliteit
Pavo zegt de garantie te geven dat het hooi minimaal 0,55 EWPa (energie) bevat, minimaal 60 gram VREp (eiwit) en maximaal 12% suiker. Deze waarden worden gegarandeerd per kg droge stof. Hoe worden deze waarden gemeten en hoe moet je deze waarden interpreteren?
 
Op het Pavo certificaat, wat bij het hooi wordt geleverd, staan de analysewaarden vermeld van het hooi wat jij geleverd hebt gekregen. Volgens Rob Krabbenborg (Product manager Pavo) worden deze waarden gebaseerd op een analyse van BLGG AgroXpertus, een onafhankelijk laboratorium. De BLGG analyseert grote aantallen ruwvoerpartijen en geeft tevens streefwaarden voor paarden. Het CVB (Centraal Veevoederbureau) geeft ook indicaties voor de voedingswaarde van grof tot en met fijn paardenhooi. Hierbij de vergelijking op basis van kg droge stof:

 

 Gegarandeerd Pavo Hooi

 BLGG streefwaarden

 CVB indicatie

 EWPa (energie)

 min. 0,55  0,62 - 0,75  0,55 - 0,74

 VREp (eiwit)

 min. 60 gram  60 - 95 gram  30 - 80 gram

 Suiker

 ca. 10% (max. 12%)  7 - 15%  8,9 - 16%


EWPa

De garandeerde waarde van minimaal 0,55 EWPa van Pavo Hooi is in vergelijking met de standaarden in Nederland relatief laag. Daarbij moeten we niet vergeten dat uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlandse paarden last hebben van overgewicht. Ruwvoer met een relatief lage voedingswaarde is voor veel sobere paarden en paarden die snel last hebben van overgewicht gewenst. Een volwassen paard van 600 kg die L-niveau rijdt heeft ca. 6,41 EWPa per dag nodig (Bron: CVB). Op basis van minimaal 0,55 EWPa in Pavo Hooi zou je door middel van 9 kg hooi (richtlijn voor een paard van 600 kg) 4,95 EWPa geven, waardoor ca. 2 kg krachtvoer bijgevoerd moet worden om aan de energiebehoefte te voldoen. Let op: 0,55 EWPa is een minimale waarde, dus kijk op het Pavo certificaat voor de analyse van jouw hooi, deze zal waarschijnlijk iets hoger liggen.

VREp
VREp is het Verteerbaar Ruw Eiwit Paard, dit geeft aan hoeveel eiwit in het hooi door het paard verteerd kan worden en wordt opgenomen in het lichaam. Een gegarandeerde waarde van Pavo Hooi van minimaal 60 gram VREp is in vergelijking met de standaarden laag tot gemiddeld. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor het lichaam, dus is dat dan wel genoeg? Als een volwassen paard van 600 kg per dag 9 kg hooi gevoerd krijgt, dan zou hij met deze minimale hoeveelheid ongeveer 454 gram VREp binnen krijgen. De behoefte van een volwassen paard van 600 kg die L-niveau loopt is ongeveer 470 gram VREp per dag (Bron: CVB). Aangezien meestal ook nog krachtvoer wordt gevoerd (ca. 90 gram VREp per kg), zou deze behoefte gedekt moeten worden. Voor paarden die zwaarder presteren, in de groei, drachtig of zogend zijn, is extra aandacht voor de eiwitbehoefte noodzakelijk. 

Suiker
Een maximale hoeveelheid van 12% suiker met een streefwaarde van 10% in Pavo Hooi is in vergelijking met de standaarden relatief laag. Hooi met een laag suikergehalte is belangrijk voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of last hebben van insulineresistentie, ziekte van Cushing of EMS.

Vrij van stof en giftige planten
Tenslotte garandeert Pavo dat het hooi stofvrij is en geen giftige planten, zoals Jacobskruiskruid of Herfsttijloos bevat. Door middel van een controleerde teelt is het mogelijk om de afwezigheid van giftige planten te garanderen, maar stofvrij hooi is lastiger. Een (verkeerde) opslag van hooi kan alsnog stof in het product veroorzaken, waardoor hoesten en luchtwegproblemen kunnen ontstaan. Dit probleem heb je sowieso sneller bij hooi dan bij kuilgras. Toch heeft hooi vele voordelen ten opzichte van kuilgras. Lees het verschil tussen hooi en kuilgras

Lees meer:
Voedingswaarde ruwvoer
Behoefte eiwit/energie paard

Bekijk Pavo Hooi op VoerVergelijk

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina