Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Plukjes hooi en kuilgras onder de loep


16-09-2015


Het afgelopen weekend hebben de adviseurs van VoerVergelijk.nl honderden plukjes hooi en kuilgras onder ogen gekregen van de bezoekers van Horse Event. Samen met de bezoekers werd het plukje beoordeeld door middel van kuiken, ruiken en voelen. VoerVergelijk geeft de Top 5 meest opvallende bevindingen en tips die hieruit voortvloeien.

In de Bit stand werd de mogelijkheid geboden om een eigen plukje hooi of kuilgras mee te nemen en dit te laten beoordelen door de specialisten van VoerVergelijk. Door middel van kijken, ruiken en voelen wordt bewustzijn gecreëerd van het ruwvoer wat je aan jouw paard of pony geeft. VoerVergelijk demonstreerde zes soorten hooi en kuilgras die geanalyseerd waren bij de BLGG om de bezoekers verschillen te laten zien.

1. Weet hoeveel je voert
Veel paardenhouders hebben geen idee hoeveel ruwvoer zij precies geven. Er wordt vaak gesproken in manden, plukken, plakken of armen, maar het exacte aantal kilo’s is vaak niet bekend. Om ervoor te zorgen dat jouw paard of pony niets tekort komt is het belangrijk om te weten hoeveel je voert. Lees meer over voer wegen

2. Hoesten door hooi
Een groot aantal hooiplukjes had een muffe geur en bij navraag bleken de paarden ook af en toe te hoesten. Dit terwijl het niet altijd meteen zichtbaar was. Als een paard tijdens het begin van het rijden een aantal keer hoest, dan geeft dit aan dat er sprake is van irritatie aan de luchtwegen. Als jouw paard hier last van heeft, dompel het hooi dan in water. Hierdoor wordt de stofconcentratie verlaagd en zullen de hoestklachten verdwijnen.

3. Te weinig structuur
Door naar het ruwvoer te kijken kun je informatie krijgen over de structuur, maar door te voelen kun je het nog beter inschatten. Knijp goed in het hooi of kuilgras en voel in hoeverre dit prikt. Er waren veel bezoekers die het hooi of kuil op het oog grof vonden, maar als zij gingen voelen en vergelijken bleek dit toch weinig structuur te bevatten. Een paard is van nature gewend om gedurende 16 uur per dag vezelrijke voeding te eten met weinig calorieën. Let hierop bij jouw ruwvoerkeuze.

4. Groen is niet altijd beter
Groen ruwvoer wordt vaak ingeschat als beter, terwijl dit niet altijd zo is. De kleur van het ruwvoer zegt niet direct iets over de voedingswaarde. Lees meer over de kleur

5. Bewustzijn verhoogt kwaliteit
De bezoekers die een plukje hooi of kuil meebrachten waren bewust bezig met hetgeen zij voerden. Er waren weinig plukjes hooi of kuilgras van zeer slechte kwaliteit. Door middel van kijken, ruiken en voelen kun je veel informatie krijgen over jouw ruwvoer. Daarmee kun je de beste kwaliteit kiezen voor jouw paard of pony. Als je precies wilt weten hoeveel voedingsstoffen het rantsoen bevat, dan kan een ruwvoeranalyse uitsluitsel geven.
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina