Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

De derde snede: hooi met gezonde voordelen


05-09-2015


Aan het einde van de zomer (augustus/september) kan de laatste hooi-oogst worden binnengehaald, de derde snede. Deze oogst ziet er onaantrekkelijk en minder smakelijk uit en wordt daardoor niet graag gevoerd. Toch heeft dit zogenoemde late-season hay een groot aantal voordelen voor sommige paarden ten opzichte van hooi dat eerder in het seizoen geoogst is. In het bijzonder voor paarden die snel dik worden, insulineresistent zijn of aan EMS of hoefbevangenheid leiden.

Gezonde koolhydraten

Paarden met dergelijke aandoeningen hebben baat bij ruwvoer met zo min mogelijk niet-structurele koolhydraten, zoals zetmeel, suikers en fructanen. In de derde snede zitten relatief veel structurele koolhydraten die gisten in de dikke darm, om vervolgens energie te leveren in de vorm van vetzuren. Structurele koolhydraten zijn vezels en celwanden (langzaam vrijkomende energie), niet-structurele koolhydraten zijn suiker en zetmeel (snel vrijkomende energie). Lees meer over verschillende soorten energie.

Dit maakt de derde snede hooi zeer geschikt voor paarden die aanleg hebben om dik te worden of al te dik zijn, insulineresistente paarden en paarden met EMS of hoefbevangenheid. Juist paarden met dergelijke aandoeningen hebben veel belang bij voeding met de traag opneembare structurele koolhydraten, omdat deze langzaam in de bloedbaan terecht komen en pieken in het bloedsuikerniveau zo voorkomen worden.

Ondanks dat de derde snede minder suiker en zetmeel bevat kunnen de meeste paarden er wel voldoende energie uit halen, zelfs als ze drachtig zijn, zogen of in training staan. Ook bevat de derde snede minder onkruid en blad dan vroeg geoogst hooi, het is minder smakelijk en gelig tot bruin van kleur, wat de kans op koliek of vergiftiging door onkruid aanzienlijk kleiner maakt, omdat er minder gulzig van gegeten zal worden.

Conditie van de grasmat
Een grasmat met een slechte conditie kan ’s winters bij strenge vorst afsterven. Dit betekent dat het gras een late snede wel aan moet kunnen. Het gras heeft na het hooien tijd nodig om te kunnen herstellen. Het is belangrijk dat het gras nog een stukje kan groeien en de wortels op tijd gevuld worden met koolhydraten en eiwitten om de vorst 's winters te overleven. Wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt is de kans aanwezig dat een groot deel van de grasmat afsterft in de winter en het gras in het voorjaar nog moet herstellen, met als gevolg dat de eerste oogst pas laat in het jaar kan plaatsvinden.

Ruwvoeranalyse
Ongeacht welke snede hooi er gevoerd wordt, kijk altijd naar de kwaliteit en voer alleen het hooi dat van goede kwaliteit is. Voer nooit beschimmeld of zeer stoffig hooi of hooi waar giftige planten in voorkomen. Let ook op welk soort hooi bij jouw paard past, hooi met een hoog energiegehalte of juist met weinig energie, heel grof of wat fijner hooi. Alle sneden van hooi verschillen in voedingswaarde van elkaar, zelfs als het van hetzelfde stuk land komt. Het is dus verstandig om elke oogst te laten analyseren zodat je altijd weet wat je voert en welk krachtvoer de juiste aanvulling is op je ruwvoer.

De derde snede hooi is dus aan te raden voor paarden die baat hebben bij langzaam opneembare koolhydraten. Ook voor paarden die een suikerarm dieet volgen of gulzig zijn is het aan te raden. De grasmat moet wel een degelijke conditie hebben om een derde snede aan te kunnen en deze moet niet te laat in september geoogst worden.


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina