Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Vijf tips voor het voeren van een zogende merrie


26-02-2015


Lactatie is één van de meest veeleisende fysiologische behoefte voor een fokmerrie. De voeding dient drastisch verhoogt te worden om het gewicht te behouden en ondertussen het veulen precies te geven wat hij nodig heeft. De eerste drie maanden na de geboorte is de extra behoefte voor lactatie het hoogste. Dit neemt geleidelijk af, naarmate de melkproductie daalt in hoeveelheid en kwaliteit tussen de vierde – en de zesde maand.

Als het rantsoen van een zogende merrie niet voldoende calorieën, eiwitten en mineralen bevat, dan zal melkproductie ten koste gaan van het lichaam van de merrie. In ernstig gevallen kan de merrie ondervoed raken, spierspanning of botverlies lijden. Het is dus van cruciaal belang om lacterende merries te voorzien van voldoende voeding om zowel zichzelf en hun groeiende veulens te ondersteunen.

Hieronder volgen vijf tips voor het voeren tijdens de lactatie om in de behoefte te voorzien:

1. Extra granen
Hoewel hoogwaardig hooi en / of gras de basis van het rantsoen dient te zijn, is dit niet voldoende voor melkgevende merries. Graanproducten (merriebrok/ merriemuesli) speciaal voor fokmerries zijn speciaal samengesteld om in de behoefte van drachtige en zogende merries te voorzien. 

2. Verdeel in kleine porties
Veel merries hebben in de eerste drie maanden van de lactatie ca. 4 – 5 kg krachtvoer per dag nodig om in de behoefte te kunnen voorzien. Verdeel dit in minimaal twee of drie maaltijden per dag, zodat het risico op spijsverteringsproblemen wordt voorkomen.

3. Bouwstenen
Hoogwaardig eiwit is essentieel voor het bieden van essentiële aminozuren aan de het veulen. De behoefte aan lysine, het belangrijkste aminozuur voor groei en ontwikkeling stijgt van 38 gram per dag naar 85 gram per dag tijdens de late zwangerschap en lactatie voor een merrie van 600 kg. Bij het kiezen van een krachtvoer, let dan op het gegarandeerde niveau van lysine in het voer.

4. Mee eten van het veulen

De meeste veulens beginnen na enkele weken al mee te eten van het krachtvoer van de merrie en kunnen gemakkelijk 2 kg per dag eten, zodra de speenperiode aanbreekt. Mogelijk dient de hoeveelheid krachtvoer van de merrie verhoogt te worden om ervoor te zorgen dat merrie nog steeds voldoende krijgt, ook als het veulen mee eet. Een alternatief is het plaatsen van de voerbak buiten het bereik van het veulen.

5. Conditiescore bewaken
Doe regelmatig een Body Condition Score. Hiermee kun je de lichamelijke conditie nauwkeurig in de gaten houden en het rantsoen bijstellen indien nodig. Als de conditie aanzienlijk afneemt, dan kan de vruchtbaarheid van de merrie aanzienlijk afnemen.

Lees meer:
Voeren zogende merrie

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina