Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Gevaar voor Herfsttijloos


03-04-2014


Vorige week werd in een partij Duits hooi uit de Eiffel een onbekende plant in het hooi aangetroffen, nadat de broer van KWPN hengst Voice overleed. Deze week is er weer een hooimonster onderzocht van een paard dat neurologische atactische verschijnselen kreeg en daarna dood viel. De Gezondheidsdienst (GD) kan nog niet bevestigen dat het definitief om hetzelfde plantje gaat. Het hooi van het tweede monster kwam tevens uit Duitsland, echter een ander gebied genaamd Metz.

De onbekende plant blijkt Herfsttijloos (Colchicum autumnale) te zijn. Herfsttijloos komt in Nederland in de natuur weinig voor, maar komt in zuidelijkere gebieden veel vaker voor. Herfsttijloos is giftig voor vee, geiten, schapen, honden, katten en paarden. Vergiftiging kan optreden in het voorjaar door het eten van de bladeren en zaden of vanaf augustus t/m oktober als de bloem bloeit. Ook kunnen de bladeren voorkomen in het hooi.

Herfsttijloos ziet eruit als een krokos en komt in diverse kleuren voor. De plant bevat colchicine en andere alkaloiden. Dit kan irritatie geven aan de slijmvliezen, diarree en koliek veroorzaken en problemen opleveren voor het zenuwstelsel, o.a. apatisch en tenslotte de dood tot gevolg hebben.

In 1990 is door Kamphuis en Meyer onderzoek gedaan naar een partij hooi, dat aangekocht was in Zuid Duitsland, waarvan 3 van de 17 paarden koliek kregen en enkele dagen later stierven. Er is sectie verricht op de paarden en het hooi is onderzocht. Het hooi was hevig gecontamineerd met Herfsttijloos en pathologisch onderzoek toonde aan dat er sprake was van een colchicine vergiftiging.

Indien je hooi uit Duitsland aankoopt wees dan alert op eventuele vreemde planten in het hooi met bladeren zoals getoond op de afbeelding. Mocht je twijfelen, laat het hooi dan onderzoek bij de Gezondheidsdienst in Deventer.

Bron: Sectorraad Paarden/Horses.nl

Lees meer:
Verlammingsverschijnselen
Atypische Myopathie

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina