Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Voeropslag in de zomer


02-08-2013


Paardenvoer bederft veel sneller in de zomermaanden. Vooral tijdens benauwde, warme dagen kan het voer bederven voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Paarden hebben een zeer gevoelige reukzin. Als je kunt ruiken dat er iets niet goed is met het voer, dan kun je er zeker van zijn dat uw paard dat ook opmerkt.  Om de versheid van het voer en de gezondheid van je paard te waarborgen is het belangrijk om het voer op de juiste manier op te slaan.

Voerkamer
Vocht is meestal het grootste probleem bij het opslaan van voedergewassen en granen. Daarom is het zeer belangrijk dat het voer op een koele, droge en goed geventileerde plaats wordt bewaard.
Indien de voerkamer geen raam heeft, maar wel een deur die goed afgesloten kan worden, gebruik dan vochtvreters om het vocht aan de lucht te onttrekken.

Gesloten zakken zijn langer houdbaarheid dan geopende zakken. Zodra een zak geopend is dan wordt het voer blootgesteld aan lucht, vochtigheid en warmte, wat ten koste gaat van de houdbaarheid. Bewaar het voer bij voorkeur in een gesloten bak. Gebruik bij voorkeur een goed afgesloten ton die beschermt tegen vocht, insecten en knaagdieren. Bescherm voer tegen direct zonlicht.

Advertorial
Speciale voertonnen voor paardenvoer

Sla diervoeding lucht- en waterdicht op in een voerton en voorkom ongedierte. Diervoeding blijft hierdoor langer houdbaar en vers. Bestel een voerton van 120 liter bij Voertonnen.nl, ideaal voor grote zakken paardenvoer

Het is belangrijk dat de lucht kan circuleren rond de zakken. Set nooit zakken op de vloer, vooral niet op beton. De zak zal vocht aantrekken, waarna het voer sneller zal bederven. Gebruik pallets om de zakken van de grond te leggen en stapel zakken niet hoger dan 5 in een vochtige omgeving. Indien grotere hoeveelheden voer tegelijk worden opgeslagen is het gebruik van airconditioning aan te raden in de opslagruimten. Zorg dat de tonnen in de voerkamer afgesloten zijn en dat het paard er niet bij kan komen als hij ontsnapt uit de stal of paddock.

Verbruik
Koop tijdens de zomermaanden niet meer voer dan je verbruikt binnen 3 – 6 weken. Laat je niet verleiden door aanbiedingen om grotere hoeveelheden in te kopen. Als je uiteindelijk meerdere zakken moet afvoeren in verband met bederf dan ben je duurder uit.

Houdbaarheid
Krachtvoer, zoals brokken en muesli's zijn vanaf de productiedatum ca. 3 t/m 6 maanden houdbaar. De toevoeging van melasse en olie aan graanmixen verhoogt het vochtgehalte en kan ook invloed hebben op de houdbaarheid.  Brokken blijven langer houdbaar dan muesli’s. Dit komt door de lagere vochtigheid en de warmtebehandeling die brokken ondergaan.

Veel voeders bevatten schimmelremmers en antioxidanten om het product in de zomermaanden te beschermen. Toch kan het gebeuren dat bij extreme hitte of vochtigheid bederf kan optreden. Ook is het risico op mijten in de zomer hoger dan in de koelere maanden.

Ongedierte
Papieren zakken ademen meer dan plastic zakken en zijn daardoor minder gevoelig voor vocht gerelateerde problemen, maar wel kwetsbaarder voor ongedierte.

Een gegalvaniseerde voerbak beschermt het voer tegen ongedierte, maar hierin kan condensvorming ontstaan, waardoor de kans op schimmel toeneemt.  Deze gegalvaniseerde tonnen werken het beste in een temperatuur gereguleerde ruimte.

Bederf
Indien het product bederft gaat dit ten koste van de kwaliteit. Onder andere B vitamines, zoals biotine worden negatief beïnvloed. Ook kan een hoge vochtigheid leiden tot mycotoxineproductie in granen. Mycotoxinen zijn giftig en kunnen zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid van een paard. Mycotoxinen zijn onzichtbaar, geurloos en worden niet waargenomen door reuk of smaak. De enige manier om nauwkeurig te testen op mycotoxinen is door een monster te laten onderzoeken in een laboratorium.

Beschimmeld uitziende voeding al dan niet verontreinigd (met mycotoxinen) mag nooit worden gevoerd aan paarden

Lees meer:
Opslag van ruwvoer

Bekijk de Pavo Advies Video over voeropslag

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina