Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

FEIT: Hooi stomen beter voor behoud van mineralen


03-02-2013


door ir. Olga Dansen

Droog hooi is niet geschikt voor een hoestend paard. Voor paarden met gevoelige luchtwegen is het wenselijk om het hooi eerst in water te weken of te stomen met behulp van een stoomapparaat. Het aantal stofdeeltjes in het hooi wordt met beide methodes verminderd, maar de hygiënische kwaliteit (aantal bacteriën en schimmelkolonies) is beter van gestoomd hooi. Daarnaast heeft stomen een positief effect op de mineralensamenstelling.

Uit onderzoek(M. Moore-Colyer) is gebleken dat het stomen van hooi gedurende 50 minuten een lichte stijging (niet significant) geeft in de hoeveelheid calcium, magnesium, natrium, fosfor, koper en mangaan ten opzichte van droog hooi. De hoeveelheid stikstof, kalium en zink waren zelfs significant hoger. Alleen het gehalte aan ijzer was bijna gehalveerd in gestoomd hooi.

De verandering in mineralensamenstelling komt waarschijnlijk door de warmte tijdens het stoomproces. Door de hitte wordt de vezelstructuur van het hooi (deels) kapot gemaakt. Waarschijnlijk zijn de mineralen beter meetbaar in de analyse en beter beschikbaar voor het paard. De voederwaarde van het hooi neemt hierdoor toe.

Het weken van hooi gedurende 15, 30 en 60 minuten in zowel koud als warm water, had geen invloed op het calciumgehalte. Het gehalte aan fosfor en kalium daalde significant. Ook het magnesiumgehalte daalde door het weken. (Martinson et al., 2012)

Het stomen van hooi is dus een goede manier om zowel de hygiënische als de nutritionele kwaliteit van het hooi te verhogen. Lees meer over een stoomapparaat voor hooi

Lees meer
Luchtwegproblemen/ hoesten
Hooi stomen, beter alternatief voor hooi weken?





Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina