Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Insectenmeel: grondstof van de toekomst?


06-12-2012


Alle dieren hebben eiwit nodig in hun dieet. Vooral voor jonge, groeiende dieren is voldoende eiwit onmisbaar voor de opbouw en ontwikkeling van spieren en andere lichaamsweefsels. Lysine en threonine zijn twee essentiële aminozuren die van belang zijn in het rantsoen van paarden in de groei.

Eiwit is een onmisbare voedingsstof, maar ook erg prijzig. Dit is deels te wijten aan de hoge vraag en het beperkte aanbod van eiwitbronnen. Soyabonen worden in zowel paarden- als koeienvoeders gebruikt. Verder zijn vismeel en soyameel veel gebruikte eiwitbronnen in voeders voor pluimvee en varkens. Er is altijd interesse voor nieuwe en innovatieve eiwitbronnen voor diervoeders.

Larven van insecten zouden een alternatieve eiwitbron kunnen vormen. Het kweken van insecten is duurzaam en levert hoge kwaliteit eiwit. In een onderzoek uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch University, werden ‘insectenmeel’ (gemaakt van larven en poppen van de huisvlieg), soyameel en vismeel met elkaar vergeleken. Resultaten lieten zien dat insectenmeel beter scoorde op het gebied van energie en de aminozuren lysine en threonine. De calcium-fosforverhouding was echter erg laag, nog lager dan die van vis- en soyameel.

Insectenmeel wordt in Nederland op kleine schaal geproduceerd uit gedroogde en gemalen insectenlarven en poppen. Dierentuinen en dierenwinkels zijn de grootste afnemers van dit meel. Zwarte soldatenvliegen, gewone huisvliegen en meelwormen blijken de meest geschikte soorten te zijn voor kweek op grote schaal.  De larven groeien erg snel en kunnen allerlei soorten groenafval gebruiken als voeding, wat praktisch overal beschikbaar en dus erg goedkoop is. Het grootste probleem in het gebruik van insectenlarven voor diervoeders is dat de larven erg klein zijn en er dus enorme aantallen gekweekt moeten worden om aan de vraag naar eiwit te voldoen. De Engelse FERA (Food and Environment Research Agency) onderzoekt momenteel de praktische mogelijkheden van insectenkweek en de productie van insectenmeel voor dierenvoeders.

Bron: Kentucky Equine Research

Lees meer:
Grondstoffen voor paardenvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina