Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Voorjaarstips: veilig grazen


10-04-2019


Weidegang is zeer gezond voor paarden. Vrije beweging, constant de mogelijkheid om vezelrijke voeding te eten en contact met soortgenoten. Allemaal factoren die het natuurlijke gedrag nabootsen. Echter brengt voorjaarsgras ook een verhoogd risico op verschillende problemen, zoals diarree, hoefbevangenheid en insulineresistentie, doordat de hoeveelheid suiker in het voorjaarsgras in de eerste weken het hoogste is. VoerVergelijk geeft vijf tips voor een veilige overgang van de stal naar de weide.

1. Kies het juiste dagdeel
Onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid suiker in het gras tijdens de middag piekt en 's avonds het laagste is. Dus het beste is om paarden aan het einde van de ochtend uit het weiland te halen. Het veiligste moment van de dag om te beweiden is vroeg in de ochtend. "Risico"paarden kunnen daarom het beste tussen 5:00 en 10:00 uur beweid worden, omdat zij 's middags veel gevaar kunnen lopen. Een uitzondering hierop zijn koude nachten gevolgd door een zonnige dag. Door de opslag van suikers in de nacht komt dit 's morgens vrij, waardoor de suikerniveaus 's morgens nog hoog kunnen zijn. Lees meer over suiker in gras.

2. Geef jong gras de kans om te rijpen

Groeiende planten bevatten steeds meer vezels en suikerniveaus dalen langzaam. Geef het gras ca. 2 -3 weken de tijd om te groeien, zodat het alvast kan rijpen. Na deze periode wordt beweiden steeds veiliger.

3. Beperk grasopname bij 24 uur weidegang
Onderzoeken tonen aan dat suikergehalten het hoogste zijn in voorjaarsgras. Daaarnaast heeft een studie in Engeland aangetoond dat een graasmasker de grasopname met 80% kan verminderen. Daarom is een graasmasker raadzaam voor paarden die in het vroege voorjaar 24 uur per dag worden beweid.

4. Langzame overgang
Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden, hoe belangrijk een langzame overgang in de voeding voor paarden is. Begin met een uurtje per dag in de weide en laat het paard elke dag een uurtje langer grazen.

5. Beperk voorjaargras voor risicopaarden
Voor "risico"paarden, zoals gevoelig voor hoefbevangenheid of insulineresistentie, is het verstandig om weidegang te beperken. Geef daarvoor in de plaats voldoende hooi of kuilgras. Kies hooi van een late snede, wat niet te vroeg in het voorjaar is geoogst. Bij risicopaarden is het verstandig om het ruwvoer altijd te laten analyseren, zodat je weet wat je voert. 

Lees meer:
Suikers in gras

Overgang van stal naar weide
Overgewicht
Eiwit in voorjaarsgras, wanneer beweiden?

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina