Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Voertips bij koud weer


05-02-2021


De afgelopen dagen is het echt winters weer. Tijdens koude dagen heeft een paard extra voeding nodig. Lage temperaturen, harde wind en regen, sneeuw en ijs zijn allemaal factoren die de behoefte van een paard verhogen. Bijvoorbeeld om zich warm te houden en op gewicht te blijven.

In de winter verliezen veel paarden gewicht. Dit blijft soms onopgemerkt door dikke dekens of een dikke vacht. Controleer daarom minimaal elke 30 dagen de lichamelijke conditie van je paard. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius hebben paarden extra energie nodig om het lichaamsgewicht te handhaven.

Ruwvoer als warmtebron
Om in de extra behoefte van een paard in de winter te voorzien dient extra ruwvoer gegeven te worden. Het bijvoeren van stro, hooi en/of kuilgras zorgt ervoor dat een paard gevuld blijft (en zichzelf daardoor makkelijker warm kan houden: metabolische warmte) en helpt vermagering en verveling voorkomen.

Wanneer paarden in de winter op het weiland staan, is het ook verstandig om ruwvoer bij te voeren. Gras heeft in de winter een lage voederwaarde. Bovendien staat het gras dan vaak erg laag, waardoor een paard maar een kleine hoeveelheid kan opnemen.

Houd de kwaliteit van het ruwvoer kritisch in de gaten. Controleer regelmatig op de visuele aspecten, zoals stof, schimmel etc. en maak een inschatting van de voedingswaarde. Het uitvoeren van een ruwvoeranalyse kan nauwkeurige informatie geven over  het energievoorziening, eiwitvoorziening en hoeveelheid suiker. 

Water
Paarden hebben de neiging om minder water te drinken wat kouder is, omdat koud water hun verlangen naar water verminderd. Grote hoeveelheden ijskoud water kunnen een verhoogd risico geven op koliek. Zorg ervoor dat je paard minimaal 10 liter schoon water per dag drinkt, afhankelijk van de werklast. Onvoldoende opname van water kan leiden tot uitdroging en een verlaagd bloedvolume (wat resulteert in minder transport van voedingsstoffen naar de cellen en minder afvoer van afvalstoffen). Wanneer de opname van water afneemt is de kans groter dat de darmen beïnvloed worden en koliek kan optreden. Controleer daarom de waterbronnen regelmatig in de winter en probeer deze ijsvrij te houden.

Zoutblok
Geef je paard de beschikking over een zoutblok. Met uitsluitend ruwvoer wordt niet voorzien in de behoefte aan zout.

Koliek 
Een veelvoorkomende gezondheidsaandoening in de winter is koliek. Er zijn diverse redenen waarom koliek vaker voorkomt in de winter. Bijvoorbeeld minder grazen, te koud water en minder trainingstijd kunnen de kans op koliek vergroten. Tevens zorgt beweging voor extra stimulering van de spijsvertering. Paarden staan in de winter veel op stal, waardoor weinig beweging mogelijk is. Door deze afname in darmactiviteit is de kans op koliek groter in de winter.

Tijdens de wintermaanden kan het aantal koliekgevallen beperkt worden door de wateropname in de gaten te houden, veel hooi te voeren en uitloop, toegang tot grasland of voldoende beweging te geven.

Extra aandacht voor senioren
Onthoud dat vooral oudere paarden extra behoeften hebben tijdens de winter, aangezien de spijsvertering van oudere paarden minder efficient is en zij vaak ook moeite hebben met het kauwen van ruwvoer. Geef oudere paarden met een verminderd gebit indien nodig gehakseld ruwvoer of een aanvulling van geweekte bietenpulp, om toch voldoende vezels te geven.

Lees meer:
Winterrantsoen
Onderzoek: Stalpaarden hebben verhoogde kans op koliek

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina