Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Help! Mijn paard is te mager


24-02-2019


In de winter maken veel paardeneigenaren zich zorgen over de conditie van hun paard of pony. Langzaam gaat de conditie achteruit en blijven paarden moeilijk op gewicht. Maar wanneer is je paard echt te mager? Wat kan de oorzaak zijn en wat kun je eraan doen?

De conditie van een paard kan beoordeeld worden door middel van een Body Condition Score. Het is soms moeilijk om veranderingen in gewicht waar te nemen als je jouw paard elke dag ziet. Het is dan ook aan te raden om de lichamelijke conditie en het gewicht regelmatig te controleren. Het registreren van de bevindingen kan helpen om te bepalen of het gewicht schommelt, eventueel met seizoensgebonden veranderingen. Tevens geeft het een indicatie wanneer het gewichtsverlies een reden tot bezorgdheid is.

Oorzaken
De oorzaken van gewichtsverlies kunnen divers zijn. Bij een mager paard dient uitgezocht te worden of er een gebrek is aan voldoende calorieën in het rantsoen of dat er een storende factor is, waardoor het paard gewicht verliest. Paarden die lijden aan de ziekte, of anderszins ongezond zijn, kunnen ook gewicht verliezen. Paarden met maagzweren zijn een voorbeeld van een gezond dier dat zijn eetlust kan verliezen. Daarnaast zijn er diverse aandoeningen die gewichtsverlies kunnen veroorzaken, zoals interne parasitaire infectie, chronische leverziekte, nierziekte en de ziekte van Cushing. Als een paard plotseling niet meer wil eten is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen. 

Tijdens een koude winter is een veel voorkomende oorzaak van gewichtsverlies, beperkte toegang tot vers water en goede kwaliteit voer. Een paard dat niet kan drinken zal ook niet eten. Zorg dus ook bij ernstige koude dat een paard altijd de beschikking heeft over vers drinkwater. Daarnaast is ruwvoer van goede kwaliteit erg belangrijk. De meeste paarden eten niet van slechte kwaliteit ruwvoer (zoals beschimmeld kuilgras) tenzij niets anders voor handen is.

Oudere paarden hebben ook vaak moeite om op gewicht te blijven. Soms is dit gerelateerd aan een minder efficiënte vertering  of gebitsproblemen, zoals ontbrekende tanden. Ongelijke slijtage van het gebit kan het eten moeilijk maken of zelfs pijnlijk zijn voor een paard. Daarom is het belangrijk om het gebit minimaal één keer per jaar te laten controleren door een gecertificeerde tandarts. 

Wat te doen?
Als er is vastgesteld dat uw paard te dun is en de oorzaak niet op medische wijze opgelost dient te worden, dan is de volgende stap om de hoeveelheid calorieën in het rantsoen te verhogen. Dit kan door middel van voeding met een hogere energiewaarde of grotere hoeveelheden van het huidige rantsoen. Maar vergeet niet dat de basis van het rantsoen een goede kwaliteit ruwvoer moet zijn, door middel van weidegang, hooi, kuilgras of andere vezelrijke bronnen.

Pas het rantsoen aan naar aanleiding van de behoefte aan energie/eiwit en vitaminen en mineralen. De behoefte van een paard kan veranderen door bijvoorbeeld het niveau van de arbeid, leeftijd, dracht, etc.  Indien de behoefte wijzigt, pas dan ook het rantsoen aan.

Een veel gebruikt supplement bij vermagering is vet, meestal in de vorm van olie. Paarden vinden vetten niet altijd even smakelijk en zullen dus langzaam moeten wennen aan de opname hiervan. Introduceer olie geleidelijk, zodat er geen spijsverteringstoornissen zoals diarree of steatorroe (vettige, olieachtige ontlasting) ontstaan. Voedingsdeskundigen raden vaak aan om te beginnen met ¼ kopje olie per maaltijd en deze hoeveelheid langzaam te verhogen in ca. 2 weken naar maximaal 1 kopje olie per maaltijd. De opname van olie is niet altijd maximaal, omdat er vaak vet in de voerbak achterblijft. Bij speciale vetsupplementen in droge vorm is dit gemakkelijker. Lees meer over een vetrijk rantsoen

Paarden die het ruwvoer niet goed verteren door gebitsproblemen of anderszins hebben baat bij andere vezelrijke bronnen zoals luzernebrok of bijv. bietenpulp.

Zolang een paard gezond is, kan het gewicht alleen toenemen door een hogere calorie inname. Mocht er sprake zijn van een aandoening, vraag dan eerst advies van een dierenarts voordat u verder gaat met een diagnose, behandeling of therapie.

Lees meer:
Magere paarden
Voeren van verwaarloosde paarden





Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina