Bezoekersvraag

Kennisbank

Overgang weide naar stal

De overgang van stal naar weide in het voorjaar verdient extra aandacht om gezondheidsproblemen te voorkomen, maar ook de overgang van weide naar stal moet geleidelijk gebeuren, omdat een rantsoenwisseling plaats vindt. Bij een plotselinge overgang is er risico op koliek of een slokdarmverstopping.

Waar kun je doen?

1. Ruwvoer bijvoeren in de weide
Begin 3-4 weken voordat het paard naar stal gaat bij het bijvoeren van hooi of kuilgras in de weide. Hierdoor kan het paard alvast wennen aan het droge ruwvoer. Hooi en kuilgras bevatten namelijk ca. 30 - 60% minder vocht dan gras. Ook bevat ruwvoer veel meer vezels en structuur. Lees meer over voedingswaarde van ruwvoer en een grasrantsoen.

2. Kleine porties krachtvoer introduceren
Als je paard in de zomer geen/weinig krachtvoer krijgt is het belangrijk om dit weer langzaam op te bouwen. Geef meerdere malen per dag kleine porties krachtvoer om je paard hieraan te laten wennen.

3. Verveling voorkomen
In de weide kunnen paarden grotendeels hun natuurlijke eetgedrag vertonen en hebben meestal contact met soortgenoten. Dit is op stal (meestal) niet het geval en treedt eerder verveling en stalondeugden op. Houd je paard bezig door veel kleine porties ruwvoer te geven of gebruik te maken slowfeeders.

4. Beweging
De overgang van weide naar stal zorgt voor aanzienlijk minder beweging bij het paard. Een paard zal in weide ca. 18 uur bewegen en soms kunnen paarden op stal slechts 1,5 uur bewegen. Beweging heeft invloed op de bloedsomloop en de stofwisseling. Een gevolg kan een slechte spijsvertering of stalbenen zijn. Probeer je paard ook tijdens de stalperiode voldoende beweging te geven.

Advertorial
Speciale voertonnen voor paardenvoer

Sla diervoeding lucht- en waterdicht op in een voerton en voorkom ongedierte. Diervoeding blijft hierdoor langer houdbaar en vers. Bestel een voerton van 120 liter bij Voertonnen.nl, ideaal voor grote zakken paardenvoer


Lees meer:
Overgang stal naar weide