Bezoekersvraag

Kennisbank

Recreatiepaard

Een recreatiepaard verricht relatief gezien weinig arbeid en de arbeid die verricht wordt heeft een lage intensiteit. Dit houdt in dat de energie- en eiwitbehoefte van het paard door de te verrichten arbeid niet veel zal stijgen. Hierdoor kan de totale energie- en eiwitbehoefte voor een groot deel, en misschien zelfs compleet gedekt kunnen worden door uitsluitend kwalitatief goed ruwvoer(gras, hooi of kuilgras). Dit klinkt simpel, maar er zijn nog een aantal aandachtspuntjes.

Kijk altijd goed naar je paard: is hij te dik of te dun, glanst zijn vacht en heeft hij voldoende energie tijdens de arbeid die hij moet verrichten. Stem je rantsoen af op wat je ziet en merkt aan je paard. Voor de gezondheid en welzijn van je paard is het wenselijk om onbeperkt ruwvoer te verstrekken, zodat je paard gedurende de gehele dag de mogelijkheid heeft om structuurrijk voedsel tot zich te nemen. Is dit niet mogelijk, verstrek dan het ruwvoer in kleine porties verdeeld over de dag. Daarnaast is het goed om stro als bodembedekking te gebruiken, zodat je paard altijd wat te knabbelen heeft.

Een ander belangrijk aspect is de vitaminen- en mineralenvoorziening van je paard. Tijdens de opslag van ruwvoer gaat namelijk een deel van de vitamines verloren. Daarnaast blijken de gehaltes aan selenium, koper en zink in het ruwvoer de laatste tijd steeds vaker aan de lage kant te zijn. Ook tekorten aan natrium(zout) en vitamine E komen, met name in de winter, steeds vaker voor.  Daarom is het goed dat je paard ook vers gras tot zijn beschikking heeft. Echter, het weiland dient wel regelmatig bemest te worden voor een goede kwaliteit en samenstelling van het gras.

Bemestingsonderzoek en een ruwvoeranalyse geven inzicht in de kwaliteit van je bodem en ruwvoer. Tevens geeft dit inzicht of je het rantsoen moet aanvullen met krachtvoer (brok of muesli) om de vitaminen- en mineralen behoefte van je paard te dekken. Ook wanneer je paard te weinig energie voor de te verrichten arbeid lijkt te hebben, kan je krachtvoer geven. Kies voor een krachtvoeder met een relatief lage energiewaarde (EWpa), omdat het paard lichte arbeid verricht. Voor een paard met overgewicht is het beter om voor een vitaminen- en mineralenkoek of compleet aanvullend supplement te kiezen. Om een tekort aan zout te voorkomen, geef je een liksteen.

De conditie van je paard, hoeveelheid arbeid en kwaliteit van ruwvoer zijn dus bepalend voor de samenstelling van het rantsoen. Ruwvoer dient ten allen tijden de basis van het rantsoen te vormen. Om vitaminen- en mineralen tekorten te voorkomen kan krachtvoer of een supplement bijgevoerd worden.

Lees meer:
Intensiteit van arbeid bepalen