Kennisbank

Magere paarden

Als je paard te mager is kan dit diverse oorzaken hebben. Je paard kan last hebben van wormen of zijn gebit kan iets mankeren, maar het zou ook kunnen dat de voeding niet genoeg energie of eiwit bevat.
Een paard is te mager als je de ribben kunt zien en de achterhand ingevallen is. Bekijk de conditiescore. Om je paard dikker te krijgen moet hij meer energie en eiwit gaan opnemen. Voordat je het rantsoen van een mager paard aanpast dient u er zeker van te zijn dat je paard geen last heeft van wormen en dat zijn gebit niets mankeert.

Voer voor magere paarden

1. Veel ruwvoer van goede kwaliteit
Geef een mager paard een onbeperkte hoeveelheid goed hooi of voordroogkuilgras. Langstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer is minder geschikt, omdat hier minder voedingstoffen inzitten. De kwaliteit en voedingswaarde kan per partij heel erg verschillen. Geef je paard (indien mogelijk) meer weidegang. Gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Van weidegang komen magere paarden het snelst weer op gewicht.

2. Rustig eten
Snel en onrustig eten zorgt ervoor dat je paard minder goed kauwt en daardoor de voedingsstoffen minder goed benut. Meng structuurrijk gehakseld ruwvoer(bijv. luzerne of stro) door het krachtvoer, zodat een paard beter moet kauwen op zijn krachtvoer en langer bezig is.

3. Stem krachtvoer af op arbeid
Als je meer prestaties van je paard verwacht dien je ook meer krachtvoer te geven. In de meeste gevallen is het verhogen van de hoeveelheid krachtvoer geen oplossing om je paard dikker te krijgen. De kwaliteit van het ruwvoer is veel belangrijker voor de gezondheid van je paard.

4. Andere voeders toevoegen aan het rantsoen
Maisproducten zoals geplette maïs en maïsmeel kunnen helpen om je paard dikker te krijgen. Geef niet teveel maïs en laat hem hier rustig aan wennen. Maïs is namelijk rijk aan zetmeel en kan veel problemen veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gevoerd. Maïs bijvoeren is een tijdelijke oplossing, maar beter is om te zoeken naar de oorzaak waardoor je paard te dun is geworden.

Als je paard te weinig eiwit krijgt uit het ruwvoer of het eiwit in het voer niet meer volledig benut(oudere paarden) kun je het rantsoen aanvullen met luzerne. Luzerne bevat extra eiwit om je paard wat meer body te geven.

Bietenpulp kan ook helpen om je paard dikker te krijgen. Let op! Bietenpulp moet altijd heel goed geweekt worden in verband met verstoppinggevaar.

N.B.: Er zijn veel mogelijke medische oorzaken van vermagering, waarbij vaak, na klinisch onderzoek, specialistische inzet van een internist nodig is om bloed-urine-testen, mestonderzoek, maag/dunnedarm endoscopie, biopten van dunne/dikke darm en absorptie-testen van de dunne darm uit te voeren. Bij magere paarden wordt vaak te lang geprobeerd het probleem door middel van voeding te verhelpen, waardoor zieke dieren vaak in een verder gevorderd stadium bij de dierenarts worden aangeboden en daardoor moeilijker te behandelen zijn. Bron: Dr. Marie-Thérèse Picavet, Dip. ECEIM, Specialist Inwendige Ziekten Paard NRGOD KNMVD.

Lees meer:
Nieuws: oorzaken van gewichtsverlies bij paarden

Bezoekersvraag: wat geef ik mijn vermagerde paard?
Bezoekersvraag: slobber of zemelen voor magere pony?
Bezoekersvraag: aankomen na darmoperatie?
Bezoekersvraag: te mager oplossen met slobber?
Bezoekersvraag: hoe wordt mijn paard dikker?
Bezoekersvraag: te mager en erg druk?
Bezoekersvraag: mager geworden in de winter?
Bezoekersvraag: paardenmeel voor mager paard?
Bezoekersvraag: extra hooi bijvoeren, maar nog te mager?
Bezoekersvraag: gevoelig voor spierbevangenheid en te mager
Bezoekersvraag: tweejarige te mager
Bezoekersvraag: te mager en insulineresistentie
Bezoekersvraag: hoe kan ik mijn paard voller krijgen?
Bezoekersvraag: te mager na maagzweren
Bezoekersvraag: mijn paard blijft te mager
Bezoekersvraag: te mager na rustperiode
Bezoekersvraag: te vet en te mager, ander voer?
Bezoekersvraag: oude merrie vermagerd
Bezoekersvraag: oud paard op gewicht houden in de winter
Bezoekersvraag: mijn paard valt snel in en is stresserig
 


  

 Beveel een product aan voor magere paarden

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Er zijn nog geen aanbevelingen gedaan door andere bezoekers van Voervergelijk.nl