Kennisbank

IJslanders

IJslanders zijn sterke paarden. De vertering van een IJslander is ingesteld op koude, sobere omstandigheden. Daarom is een IJslander zeer goed in staat om alles uit de voeding te halen wat erin zit. Ze zijn gewend om met relatief weinig ruwvoer toe te kunnen, maar hebben wel een verhoogde behoefte aan mineralen.
Voer voor IJslanders

1. Ruwvoer
Gemiddeld Nederlands grasland bevat ruimschoots voldoende energie en eiwit om in de behoefte van een IJslander die niet gereden wordt te voorzien. IJslanders, die prestaties moeten leveren, dragend of in de groei zijn, hebben naast ruwvoer extra energie en mineralen nodig.

2. Weinig krachtvoer met hoge vitaminen en mineralengehalten
IJslanders hebben zeer weinig krachtvoer nodig, gemiddeld krijgen IJslanders 0,5 kilo tot hooguit 2 kg per dag. De meeste krachtvoeders bevatten te weinig vitaminen en mineralen om met een kleine hoeveelheid in de behoefte te voorzien. Kies daarom een krachtvoer met een hoog gehalte aan vitaminen, koper, zink, selenium en biotine.  Dan weet je zeker dat je met weinig krachtvoer toch alle voedingsstoffen geeft die je IJslander nodig heeft.

3. Laag eiwit en energiegehalte
Omdat Nederlands ruwvoer veel eiwit bevat voor een IJslander kun je best een voer kiezen met een laag eiwitgehalte (RE < 11%) en een lage energiewaarde (EWPa < 0,85). Dan heb je een goede aanvulling op de weidegang of ruwvoerrantsoen. Kies bij voorkeur een krachtvoer zonder haver. Haver bevat veel energie en eiwit en past daarom niet  in een rantsoen voor een IJslander.

4. Extra verzorging voor de vacht
IJslanders hebben meer dan een gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen nodig voor het onderhoud van de vacht. Met name tijdens de rui is de behoefte aan lijnzaad, essentiële aminozuren en alle B-vitaminen extra hoog.

IJslanders behoren tot de sobere rassen. Meer informatie over voeding voor sobere rassen.


Voorbeelden van producten die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn voor IJslanders
 

 Beveel een product aan voor ijslanders

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Andere bezoekers bevolen de volgende producten aan:


Als u zelf een reactie plaatst zal deze eerst worden goedgekeurd door de redactie. Het kan daarom even duren voordat uw motivatie zichtbaar is.

U kunt per IP-adres slechts één keer stemmen op een product.