Kennisbank

Dieetvoer

Sommige producenten hebben speciale dieetvoeders in het assortiment. Als je paard te dik is, is het belangrijk om eens kritisch naar het rantsoen te kijken. Een aanpast dieet moet voldoende eiwitten, mineralen, spoorelementen en vitaminen maar een laag energiegehalte bevatten. Daarom kan een speciale samenstelling noodzakelijk zijn.
Als een paard of pony te dik is, betekent dit altijd dat het huidige rantsoen teveel energie bevat voor wat hij nodig heeft.

Voer voor paarden die op dieet zijn

1. Reduceer het energiegehalte
Probeer van het huidige rantsoen zo nauwkeurig mogelijk het energiegehalte te schatten of te berekenen en stel een nieuw rantsoen samen met ca. 60-75 % van deze hoeveelheid energie.

2. Reduceer krachtvoer
Reduceer in krachtvoer een geef deze paarden meer ruwvoer. Geef krachtvoer met een lage energiewaarde of dieetvoer. Geef je paard kleine krachtvoermaaltijden per dag. 

3. Veel ruwvoer
Geef ruwvoer met veel structuur, maar weinig energie. Gebruik grofstengelig hooi, dit  heeft een lagere voedingswaarde dan fijn hooi. Hooi uit een 2de of 3de snede heeft een lagere voedingswaarde dan uit de eerste snede. Geef veel kleine ruwvoermaaltijden per dag. Stro bijvoeren als ruwvoer kan geen kwaad. Dit is een goede buikvulling met een lage energiewaarde.

4. Veel bewegen
Verantwoord afvallen moet door minder te eten, maar ook door meer te bewegen. Met het verrichten van arbeid stimuleer je de verbranding van vetzuren in de spieren, dus is dit in combinatie met een energiearm rantsoen het beste vermageringsdieet.


 
 


Lees meer over dikke paarden

 Beveel een product aan voor dieetvoer

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Andere bezoekers bevolen de volgende producten aan:


Als u zelf een reactie plaatst zal deze eerst worden goedgekeurd door de redactie. Het kan daarom even duren voordat uw motivatie zichtbaar is.

U kunt per IP-adres slechts één keer stemmen op een product.