Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Het belang van mineralen in het rantsoen




Mineralen en sporenelementen zijn onmisbaar in het rantsoen. Wanneer een paard deze te weinig, teveel of in verkeerde verhoudingen binnen krijgt, ontstaan er, afhankelijk van om welk mineraal het gaat, onmiskenbare lichamelijke symptomen en heeft de gezondheid van het paard te lijden. Genoeg reden dus om hier meer over te weten en de mineralenvoorziening in het rantsoen van je paard op orde te hebben. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat zijn mineralen?
Mineralen zijn elementen die een paard slechts in kleine hoeveelheden per dag nodig heeft, maar daarom niet minder belangrijk zijn voor de gezondheid. Meestal worden de mineralen onderverdeeld in mineralen en sporenelementen, waarvan de mineralen in grotere hoeveelheden nodig zijn en daarom in grammen worden weergegeven, en sporenelementen in milligrammen. Onder de mineralen (ook wel macromineralen genoemd) vallen calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en chloor. Sporenelementen (oftewel micromineralen) zijn ijzer, zink, koper, mangaan, jodium, selenium, kobalt, molybdeen en zwavel.

Wanneer is er extra aandacht nodig voor mineralen in het rantsoen?
Voedingsspecialisten krijgen steeds vaker ruwvoernanalyses met lage mineralen gehalten onder ogen. De afgelopen jaren is er een dalende trend zichtbaar in de mineralen in graskuilen voor koeien, veroorzaakt door strengere bemestingsnormen in de mestwetgeving. Met name fosfor, koper en zink lijken een dalende trend te vertonen. Als je jouw ruwvoer inkoopt bij een veehouder, dan is het mogelijk dat dit ook geldt voor jouw ruwvoer. Uiteraard geldt dit niet voor Duits kruidenhooi, ruwvoer van vogeltjesland of een perceel wat speciaal voor paarden met kunstmest wordt bemest.

Soms wordt gezegd dat een paard alle benodigde mineralen en sporenelementen uit ruwvoer kan halen. In heel veel gevallen is dit echter niet waar, zeker niet op lange termijn. Ruwvoeders zoals hooi en kuilgras, maar ook vers gras vertonen regelmatig tekorten. Dit kan te maken hebben met (verkeerde) bemesting, het seizoen, het weer, oogstomstandigheden, verlies door opslag, etc.. Het rantsoen van paarden die enkel ruwvoer krijgen, moet dus extra goed in de gaten worden gehouden. Een ruwvoer(mineralen-)analyse bij de BLGG geeft uitsluitsel over hoeveel mineralen en sporenelementen in het ruwvoer aanwezig zijn.

Krachtvoeders bevatten, naast de mineralen die van nature in de grondstoffen aanwezig zijn,  eveneens toegevoegde mineralen en sporenelementen. De toegevoegde gehaltes per kilogram zijn echter afgestemd op een bepaalde voergift per dag. Voer je je paard onder die geadviseerde voergift, dan is de kans aanwezig dat hij te weinig mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Extra aanvulling van mineralen kan gewenst zijn, indien weinig krachtvoer gegeven wordt.

Hoe zie ik aan mijn paard of hij voldoende mineralen binnenkrijgt?

Elk mineraal en sporenelement heeft zijn eigen functie in het paardenlichaam. Een tekort of overschot aan een bepaald element kan dus specifieke symptomen geven. Sommige elementen gebruiken echter hetzelfde transportmechanisme om vanuit het spijsverteringsstelsel in het bloed te komen, waardoor er onderlinge competitie bestaat. Een voorbeeld hiervan zijn calcium en fosfor: het transportmechanisme transporteert van nature liever fosfor dan calcium. Dit betekent dat wanneer er meer fosfor dan calcium in het rantsoen zit, er meer fosfor wordt opgenomen in het bloed en minder calcium. Hierdoor kan een calciumtekort ontstaan, ook wanneer het calciumgehalte voldoende is om de dagbehoefte te dekken. Het is daarom niet alleen belangrijk dat een rantsoen voorziet in de minimale dagbehoefte aan alle elementen, maar ook de verhoudingen tussen de verschillende elementen moeten juist zijn. Een overschot aan het ene element kan namelijk een tekort aan het andere veroorzaken.

Wanneer je twijfelt of de mineralenvoorziening in je rantsoen voldoende is, neem dan contact op met een voerspecialist. Hij of zij kan je adviseren in eventuele (voer-)analyses en helpen bij een rantsoenberekening. Het kan zijn dat je paard symptomen laat zien die door een mineralenprobleem veroorzaakt kunnen worden. Bloedonderzoek kan dan inzicht geven in de mineralenstatus van je paard. Niet ieder element kan echter (goed) worden onderzocht en doe dit altijd in goed overleg met je dierenarts. Een bloedonderzoek is altijd een momentopname; de resultaten zijn onder andere afhankelijk van het moment van voeropname, arbeid, etc. en geven daardoor niet altijd een waarheidsgetrouw beeld.

Advertorial
Fundering voor prestaties
Met een juiste dosering en verhouding mineralen en vitaminen kunnen voedingsstoffen beter uit ruwvoer opgenomen worden. De krachtvoergift kan door LiquiHorse in veel gevallen verminderd worden. LiquiHorse bestaat uit mineralen en vitaminen die in de juiste verhouding aansluiten op  de voederbehoefte. De LiquiHorse producten zijn dagelijks nodig voor zowel sport-als recreatiepaarden en fokmerries. Meer lezen of vrijblijvend voeradvies ontvangen van voerspecialist Jan van Benthem?

Mineralen aanvullen met behulp van supplementen
Wanneer door onderzoek en in overleg met de dierenarts en voerspecialist is vastgesteld dat je paard een (kans op een) tekort heeft aan één of meerdere elementen, kan een supplement uitkomst bieden. Zowel enkelvoudige (die één element bevatten) als volledige supplementen (bevatten een complete range aan mineralen, sporenelementen en soms ook vitaminen) zijn beschikbaar in verschillende vormen (korrel, granulaat, poeder, vloeibaar). Kies hierbij liever niet voor de goedkoopste optie; vaak zijn dit verbindingen van mineralen die slechts matig of zelfs ronduit slecht door de paardendarm in het bloed worden opgenomen. Verder zijn vloeibare supplementen vaak beter opneembaar dan droge producten.

Klik hier voor de lijst van mineralen en sporenelementen, de dagbehoefte van een paard en symptomen bij een overschot of tekort:

Macro mineralen
Calcium
Fosfor
Magnesium
Natrium
Kalium
Chloor

Sporenelementen (micromineralen)
Ijzer
Koper
Zink
Mangaan
Jodium
Selenium
Kobalt
Molybdeen
Zwavel

 

Informatie over overige vitaminen, mineralen en sporenelementen

Lees meer:

Behoefte vitaminen en mineralen

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina