Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

HOOIFABEL: Tweede snede is altijd de beste




Er wordt vaak gezegd dat de tweede snede het beste is voor een paard, omdat deze minder rijk aan eiwit en suiker zou zijn dan de eerste snede. Hier zit een kern van waarheid in, maar daarbij is het groeistadium op het moment van oogsten nog belangrijker.

Hooi wordt in diverse sneden geoogst. De eerste oogst van het jaar wordt de eerste snede (mei) genoemd en daarna volgen de tweede - (juni/juli) – en soms een derde snede (augustus/september). De belangrijkste factor voor de kwaliteit van het hooi is de rijpheid van het gras op het moment van oogsten.

De groei van een grasplant kun je twee stadiums onderscheiden: de vegetatieve stadium en de generatieve stadium. In het vegetatieve stadium vormt de plant bladeren en wordt steeds breder en in het generatieve stadium gaat de plant bloeien en vormt zaad. Het vezelgehalte van het gras neemt toe naarmate het groeistadium vordert. Paarden hebben baat bij vezelrijk hooi, daarom is het altijd wenselijk om het gras uit te laten bloeien voordat het gemaaid wordt om te hooien.

Doordat deze fase van groeistadium zo belangrijk is voor de kwaliteit, is de periode in het jaar minder van belang. Een hoge kwaliteit (of lage kwaliteit) hooi kan geoogst worden van de late lente tot de late herfst als het weer en het beheeromstandigheden goed zijn.

Voor de meeste paarden is een hoge kwaliteit hooi niet wenselijk, om voldoende vezels te kunnen geven, zonder overgewicht te veroorzaken. Let daarom op de grofheid van het ruwvoer en de aanwezigheid van zaadkoppen, hieraan kun je namelijk zien of het ruwvoer uitgebloeid was tijdens het moment van oogsten.

Als je zekerheid wilt over de kwaliteit van het ruwvoer, laat dan een ruwvoeranalyse uitvoeren en beoordeel het ruwvoer niet op basis van de snede.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Hooi en kuilgras vergelijken


Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina