Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Marketingpraatjes



Hoe gevoelig ben jij voor reclame? En voor de omschrijving van een bepaald product? Wekt een lijst van ingewikkeld klinkende namen van voedingsstoffen je aandacht? Ben je geneigd een product te kopen, als de producent claimt dat ieder paard er gezond van wordt, ook al weet je best dat die kans erg klein is? Je bent niet de enige. Marketingtrucs zijn er om de consument tot aankoop aan te zetten. Ook in paardenvoeding worden gezondheid- en medische claims in alle vormen en maten gebruikt. De ene producent is er scheutiger mee dan de ander en ondertussen wordt het gebruik van claims aan banden gelegd.

 In de voedingsmiddelensector heb je zoiets als ‘het gouden windei’ van Foodwatch. Deze award wordt uitgereikt aan het product dat het minst zijn belofte nakomt en waarvan de claims dus misleidend zijn. Ook in diervoeding zijn misleidende claims aan de orde van de dag; zelfs de duurste merken voldoen niet aan hun beloftes. De paardenvoedingssector is tegenwoordig niet veel anders meer. Daar waar het vroeger een kwestie van gezond verstand en vertrouwen in de producent was, is het nu een kwestie van wie het hardst durft te schreeuwen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een overheidsinstantie die claims over voedingsmiddelen controleert en bepaalt of een claim wel of niet gevoerd mag worden. Ook in diervoeding. Zo mogen medische claims, zoals ‘dit product voorkomt allergieën’ of ‘echinacea voorkomt griep’) allang niet meer, ook niet bij supplementen. Tenzij de producent met het betreffende product wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan. Welke producent kan zoiets financieel opbrengen?

Voor gezondheidsclaims (‘dit voer ondersteunt de gezondheid’, ‘prebiotica verbetert de darmwerking’, etc.) geldt hetzelfde. Mag niet, tenzij wetenschappelijk onderbouwd. Zelfs een product ‘licht verteerbaar’ noemen, is zonder uitgebreide uitleg niet toegestaan. Wat wel en niet mag, is beschreven in een aantal EU-verordeningen, ofwel wetteksten. En een wettekst zou geen wettekst zijn, als een normaal mens deze niet 6 keer hardop aan zichzelf zou moeten voorlezen om te begrijpen wat erin gezegd wordt.

Als je als mens voornamelijk pure, onbewerkte producten gebruikt, is het enige waar je je nog zorgen om hoeft te maken het gehalte aan eventuele bestrijdingsmiddelen. Zo makkelijk is het voor paarden niet. Een ruwvoerrantsoen moet praktisch altijd worden aangevuld met een bewerkt product: bietenpulp, mineraalvoer, krachtvoer, supplement, etc. dus die claims zijn wel degelijk iets om rekening mee te houden.

Op het moment is de NVWA  erg actief in de diervoedingssector. Een goede zaak, ik wordt zelf ook niet graag met een valse belofte overgehaald om een product te kopen. Maar daar zit ook meteen het punt. De meeste consumenten hebben geen idee waar het over gaat. Vaak wordt gezegd dat je je gezonde verstand moet gebruiken, maar als je geen verstand hebt van voeding, hoe doe je dat dan? Dan ben je dus grotendeels afhankelijk van de informatie van de producent.

Belangrijk is in ieder geval om informatie van voerproducenten niet klakkeloos voor waarheid aan te nemen. Praat erover, informeer bij een voerspecialist en je dierenarts (niet alleen bij je dierenarts!) en andere paardeneigenaren. Google de voedingsstoffen eens waaraan een bepaalde claim wordt opgehangen. Zeker wanneer je een product aanschaft met de verwachting dat het ook iets verandert in de gezondheid of presteren van je paard.

Voor producenten is het ook lastig: hoe kunnen zij hun product nog onderscheiden als ze niets meer over de werking en toepassing mogen zeggen zonder peperduur wetenschappelijk onderzoek? Het toevoegen van speciale ingrediënten kan zomaar zijn waarde verliezen, terwijl van sommige ingrediënten wel degelijk positieve gezondheidseffecten te verwachten zijn. Zoals van prebiotica (in de juiste dosering), om maar een voorbeeld te noemen.

Als wetenschapper zie ik heel duidelijk hoe ‘gevaarlijk’ het is om een effect aan een product toe te schrijven zonder onderzoek. Wisselwerking van ingrediënten en stoffen (in de verpakking of in het dier), effect van bewaren van een product, voerregimes, etc. etc.; er zijn zoveel factoren die van invloed kunnen zijn. Met gezond verstand en kleinschalig onderzoek kom je echter een heel eind, en kan een producent eerlijk en reëel zijn in het gebruik van speciale ingrediënten en claims. En zolang de consument zelf ook blijft nadenken, zichzelf informeert en kritisch leest en luistert, verliest er niemand.




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie