Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Te dik of te dun?



Heel vaak gaat het over te dikke paarden, veel paarden in Nederland kampen met overgewicht en dat is niet gezond. Extra belasting van de pezen en gewrichten of anders een verhoogd risico op insulineresistentie en andere stofwisselingziekten. Maar te dun is ook niet gewenst, toch? En wat is eigenlijk te dun, dat je de ribben kan zien? Of de hele ruggengraat? Nu ben ik van mening dat de norm van een ‘normaal gewicht‘ bij het paard aardig aan het verschuiven is in de richting van te zwaar, en daarbij negeren we de gezondheidsrisico’s.

Te magere paarden is ook ongewenst en vaak een signaal van stress ergens in het lichaam, dat kan dan zowel fysiek (bv. pijn, wormbesmetting) als emotioneel (bv training) zijn. En is er vaak de neiging om te magere paarden extra krachtvoer te geven en dat werkt geregeld averechts. Waarom? Omdat paarden die te mager zijn en stress ervaren zeer vaak ook te maken hebben met maag-darmzweren en een te zure inhoud van de darmen. En juist een te lage pH (zuur) in de darmen zorgt ervoor dat paarden en pony’s de energie niet goed meer uit het rantsoen kunnen halen, met name de vetzuren uit het ruwvoer. En krachtvoer (suikers en zetmeel) zorgen juist voor een nog zuurdere inhoud van de darmen. Onbeperkt ruwvoer aangevuld met mineralen en vetrijke producten is de eerste stap bij te magere paarden en het verminderen/achterhalen van de stress of andere gezondheidsproblemen.

Op zich is het voor paarden en pony’s wel een natuurlijk ritme om in de winter de vetreserves aan te spreken die zij in de zomer hebben opgebouwd. Dit om het lichaam op temperatuur te houden gedurende de wintermaanden, tenminste  als zij geen drie winterdekens op hebben en nog buiten komen. En zoals alles in de natuur zijn eigen ritme heeft is het aankomen/afvallen gedurende de seizoenen ook een natuurlijk ritme van het paard. Hoe verstandig het is om hierin te interfereren als paardenhouder? Wellicht is het aantal stofwisselingziektes die steeds vaker gediagnosticeerd worden hier een antwoord op.

Lees meer:
Oorzaken van gewichtsverlies

 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie