Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

"The biggest loser" voor paarden



Een te mager paard wordt doorgaans goed herkend. Aangezien men het zielig vindt wanneer de ribben van het paard zichtbaar zijn, wordt het rantsoen al snel aangepast om het paard wat dikker te laten worden. Een te dik paard is echter net zo zielig. Afgezien van het feit dat het paard al die extra kilo’s mee moet sjouwen tijdens het rijden, komt zijn gezondheid ook in gevaar. Veel paarden in Nederland lijden aan overgewicht, een afslankprogramma zoals ‘the biggest loser’ zou naar mijn mening ook best een goed idee zijn voor de paarden en ponies met overgewicht. Waarom zou je je paard niet af laten vallen, terwijl je zelf iedere zomer weer je best doet om in je bikini te passen? Ook je paard zit niet lekker in zijn vel wanneer hij te dik is.

Veel paardeneigenaren hebben moeite met het bepalen of hun paard of pony te dik of te dun is. Met behulp van de Body Condition Score kun je een indicatie maken of je paard op het juiste gewicht is. Uit onderzoek is echter gebleken dat maar liefst 30% van de ondervraagde paardenhouders een te hoge conditiescore als wenselijk acht. Hieruit blijkt dat veel paardenhouders simpelweg niet weten hoe paarden en pony’s er in een normale conditie uit horen te zien. Hierdoor wordt dus ook geen actie ondernomen wanneer een paard of pony te dik is. Daarom is het goed om een onafhankelijk persoon (dierenarts of nutritionist) naar je paard te laten kijken.

Wanneer blijkt dat je paard te dik is, liggen er verschillende gezondheidsproblemen op de loer. De gewrichten worden meer belast, wat mogelijk tot problemen kan leiden. Daarnaast zijn paarden en pony’s met (extreem) overgewicht gevoeliger voor hoefbevangenheid, insulineresistentieen hart- en vaatziekten. Bij magere paarden geldt juist dat het ondergewicht wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen, tenzij het totale rantsoen natuurlijk te weinig calorieën bevat om het paard in zijn behoefte te voorzien. Denk bij gezondheidsproblemen bijvoorbeeld aan maagzweren, wormeninfectie, gebitsproblemen of een interne ontsteking. Tevens hebben paarden met ondergewicht vaak een verminderde weerstand, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes.

Wanneer eenmaal is vastgesteld dat je paard of pony te dik is, dien je het rantsoen aan te passen om je dier gewicht te laten verliezen. Daarnaast is het belangrijk je paard meer beweging te geven. Let wel op dat je alle aanpassingen geleidelijk doorvoert, want extreme veranderingen kunnen ook weer leiden tot gezondheidsproblemen! Ook voor magere paarden geldt dat het rantsoen aangepast dient te worden. Sluit wel eerst uit dat er geen onderliggende medische problemen zijn. Laat je paard de gebruikelijke arbeid verrichten. Wanneer je hem op rust zet zal zijn spiermassa afnemen, wat niet wenselijk is. Kortom, een hele uitdaging om je paard in de perfectie conditie te hebben en te houden!

Lees meer:
Vermagering
Overgewicht




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



Franck
26-08-2013 08:30
Nuttig column. Hou mij graag op de hoogte van \"expert\" Olga.

Jeroen
26-08-2013 13:01
'...terwijl je zelf iedere zomer weer je best doet om...'. Leuk dat je de analogie naar de lezer zelf maakt.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie